classic.Esterházy

2018.01.20. 11:04

Indul a koncertszezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Jövő szombaton Haydn Az évszakok című oratóriumával indul a koncertszezon a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban. A classic.Esterházy idei sorozatában 14 komolyzenei koncert és három gyermekdarab szerepel – közölték a szervezők.

Forrás: wikipedia.org

A classic.Esterházy programsorozatban ezúttal Haydn, Mozart, Beethoven, Vivaldi és Brahms műveit olyan nemzetközi sztárok interpretációiban hallhatják mint, Christina Landshamer, Marlis Petersen, Schiff András, Beatrice Rana, Avi Avital és Nicolas Altstaedt aki nem csak szólistaként, hanem a Haydn Filharmónia dirigenseként is többször fellép majd.

Január 27-én Haydn oratóriumát a Haydn Filharmónia és a Purcell kórus előadásában, Nicolas Atstaedt vezényletével hallgathatják az érdeklődők Christina Landshamer szoprán, Mark Padmore tenor és Rudolf Bosen basszus közreműködésével.

Februárban 17-én a fiatal zenészekből álló francia vonósnégyes, a Quator Arod koncertje lesz, akik Haydn és Webern muzsikáját szólaltatják meg. Március 8. és 10. között Josefine Tüdldam az elveszett parókát keresi című darabbal kedveskednek a szervezők a legkisebbeknek, akik április 22-én délután a Hangszerkóstoló elnevezésű programon a hangszerekkel ismerkedhetnek.

Aznap este Takács Nagy Gábor vezényletével először lép fel a kastélyban a Budapesti Fesztiválzenekar. A műsorban a bécsi klasszikusok – Haydn és Mozart – színpadi művei, áriái, valamint egy francia vígjáték alapján komponál, A szórakozott melléknevű című darab szerepel .

Április 28-án, Berlini fanfárok címmel a Berlini Filharmónikusok Karajan Akadémiája és Tarkövi Gábor vendégszerepelnek Mark Minkowski vezényeltével Kismartonban. A május könnyedebb hangnemben, a Janoska Ensemble közkedvelt Janoska variációival indul, majd ezt követi az anyáknapi hangverseny, a Haydn Filharmónia előadásában, ahol Nicolas Altstaedt nem csak vezényel, hanem csellószólókat is megszólaltat Csajkovszkij Rokokó variációknak is nevezett versenydarabjában.

Júniusban hat alkalommal játsszák majd a Tulifant, ami gyermekeknek szóló három felvonásos opera. A darabot a zeneszerző Gottfried von Einem (1918-1996) születésének századik évfordulója alkalmából tűzik műsorra.

Júliusban René Jacobs vezényletével, a Freiburger Barockorchester, valamint a Philharmonia Chor Wien előadásában lesz hallható Mozart Figaro házasságának koncertszerű előadása is. A zenei és kulináris csemegék a nyár folyamán a közkedvelt Piknik koncertekkel folytatódnak: július 21-22-én  Piknik Beethovennel címmel és augusztus 18-19-én Piknikkoncert Haydn szabadságra megy címmel, ahol Beethowen darabjai mellett Haydn szimfóniái is felcsendülnek. Augusztus 10-én az orosz Grigory Sokolov zongoraművész ad koncertet Mesterszonáta címmel.

Szeptemberben Haydn a zongoránál címmel Schiff András Kossuth-díjas zongoraművész lép fel a kastélyban, októberben Haydn és az idő címmel a Haydn Filharmónia Nicolas Altstaedt vezényletével, novemberben pedig Laudate Dominum címmel Marlis Petersen szoprán az olasz barokk zenét játszó Ghislieri Choir and Consorttal ad koncertet. A programsorozat zárása december 21-én lesz, a Pannon Karácsonyi Gálával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!