Kesauri-gyűjtemény

2018.11.02. 22:10

Bibliai témájú művekből látható kiállítás Nagyváradon

A 20. század első évtizedeinek lenyűgöző és szürreálisan álomszerű képeit idézik fel.

Salvador Dalí, Marc Chagall és Giorgio de Chirico bibliai témájú műveit vonultatja fel a nagyváradi Várostörténeti Múzeum legújabb kiállítása.

Az M5 csatorna pénteki Kulturális Híradójában elhangzott, hogy a Kesauri-gyűjteményből származó eredeti alkotások a 20. század első évtizedeinek lenyűgöző és szürreálisan álomszerű képeit idézik fel.

Látható többek közt Marc Chagall 12 litográfiából álló sorozata, Giorgio de Chirico János jelenésének könyvére készített illusztrációi, valamint Salvador Dalí Paternoster gyűjteménye is, amelyet hatodik Pál pápának készített számos keresztény hagyományra épülő jelenettel és szimbólummal. A nagyváradi múzeumnak ez az első nemzetközi kiállítása.

Ramona Novicov művészettörténész szerint a Bibliai témák című kiállításon látható műtárgyak a vallás és hit iránti igazi elköteleződéssel készültek. „Ha ránézünk bármelyikre, megerősít bennünket, s erre a megerősítésre nagy szüksége van a mai embernek” – mondta.

Imre Zoltán, a múzeum kulturális főigazgató-helyettese azt hangsúlyozta, hogy ezután jelentős kiállításokat szerveznek, következő tárlatuk Edgar Degas alkotásait vonultatja fel.

A tárlat Salvador Dalí, Marc Chagall és Giorgio de Chirico csaknem száz bibliai témájú művét vonultatja fel 7 tematikus részre tagolva. A 2019. január 30-ig látható kollekciót korábban Lengyelországban, Lettországban és Litvániában láthatta a közönség.

Borítókép: Imre Zoltán, Sorina Jecza, Ramona Novicov és Angela Lupşea / maszol.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!