seregszemle

2019.03.22. 10:30

Megnyílt a Febiofest nemzetközi filmfesztivál Prágában

Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le.

Easy Rider Year : 1969 - USA Director : Dennis Hopper Peter Fonda, Jack Nicholson, Dennis Hopper Photo: Peter Sorel. It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.

Forrás: AFP

David Lowery amerikai filmrendező The Old Man & The Gun című filmjének vetítésével nyílt meg csütörtökön este a 26. Febiofest nemzetközi filmfesztivál Prágában.

Robert Redford, a 81 éves amerikai színészlegenda, az alkotás főszereplője korábban azt nyilatkozta, hogy valószínűleg ez lesz az utolsó film, amelyben szerepet vállalt.

Az eredeti tervek szerint a filmszemlét Peter Fonda amerikai forgatókönyvíró és színész nyitotta volna meg,

de a 79 éves Fonda egészségügyi okok miatt a hét elején lemondta részvételét.

Ennek ellenére a kultikus Szelíd motorosok (1969) című amerikai film egyik forgatókönyvírója, rendezője és főszereplője a Febiofest nyitóestjén Kristián-díjat kapot, amelyet a művész nevében Martin Palán, a Bontonfilm filmforgalmazó társaság igazgatója vett át.

A másik Kristián-életműdíjat Jirina Bohdalová, cseh színésznő vette át Anton Stanek cseh kulturális minisztertől.

A március 21. és 29. között zajló Febiofest díszvendége Bille August Oscar-díjas dán filmrendező, s ellátogat a fesztiválra többek közt Louis Garrel francia rendező és színész, valamint felesége, Laetitia Casta modell és színésznő, Elad Keidan izraeli filmrendező.

A Febiofest filmfesztiválon összesen 156 filmet láthatnak az érdeklődők. A 18 tematikus szekcióban mintegy hatvan ország alkotóinak a filmjeit vetítik le.

Magyarországot több film, köztük Pálfi György Az Úr hangja, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :), valamint Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című alkotása képviseli.

A versenyprogram győztese megkapja a Kristián-díjat, amellyel 15 ezer dolláros pénzjutalom is jár.

A fesztivál zárónapján levetítik Stan Laurel és Oliver Hardy amerikai komikuspáros életéről szóló filmet, a Stan & Ollie-t.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején,

az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban.

Két évtized alatt a Febiofest komoly nemzetközi rangot vívott ki magának.

Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente nagyjából 80 ezer.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket áprilisban több cseh városban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek az alkotások.

Borítókép: a kultikus Szelíd motorosok (1969) című amerikai film eredeti filmplakátja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!