ügynöki munka

2019.12.12. 14:49

Még senki nem merte birtokba venni a világ egyik legpikánsabb levelezését

Eladatlan maradt Ian Fleming, a James Bond-könyvek szerzője és felesége, Ann levélváltását a Sotheby's kedden zárult online árverésén.

James Bond 007 contre Dr No Dr No 1963 Real Terence Young Ursula Andress Ian Fleming. Collection Christophel / RnB © Eon Productions

Forrás: AFP / Collection Christophel / Eon Productions

Fotó: Collection Christophel

A több mint 160 levelet tartalmazó gyűjteményt 200-300 ezer fontért (78-117 millió forintért) remélte eladni az aukciósház, amely azt közölte szerdán az AFP-vel, hogy mindazonáltal remélik, „a kollekció megfelelő otthonra lel a közeli jövőben”.

A pár 1934-ben ismerkedett meg, amikor Ann még első férjével, az arisztokrata Shane O'Neill-lel élt. Később újra férjhez ment, de

a viszonyuk második házassága alatt is tovább tartott, míg végül 1952-ben házasodtak össze, abban az évben, amikor Fleming első James Bond-regényét, a Casino Royale-t írta.

Fleming és Ann levelezése rávilágít kapcsolatuk rendkívüli érzelmi intenzitására, különösen a házasságukat megelőző években.

Egyik levelében Ann arra kéri Fleminget, hogy

„vigyél az ágyadba nyers marhabőr korbáccsal a kezemben, hogy jól viselkedj a következő negyven évben”.

Az aukciósház szakértője, Gabriel Heaton szerint a levelezésből Fleming életének és pályájának mindeddig kevéssé ismert oldala bontakozik ki.

Az első levelek még abból az időből származnak, amikor Fleming a brit titkosszolgálatnak dolgozott a második világháború alatt. A levelekben az újságírásról, Bond megteremtéséről és jamaicai birtokáról is ír, ahol későbbi művei is születtek.

Heaton véleménye szerint „James Bond nagyban Ian és Ann kapcsolatának köszönheti születését”.

„Nem véletlen, hogy Ian ugyanabban az évben írta meg első Bond-regényét, amikor összeházasodtak, mind libidójának, mind képzeletének szülötteként, valamint azért, hogy pénzt keressen egy olyan nő számára, aki hozzászokott, hogy magától értetődően gazdag legyen”

- fogalmazott.

A levelek árulkodnak a pár fájdalmáról, amit mindössze pár óráig élő újszülött lányuk elvesztése okozott. Első gyermekük még akkor fogant, amikor Ann a sajtómágnás és politikus Lord Rothermere felesége volt.

Később született egy fiuk, Casper, s ezt az eseményt Fleming azzal ünnepelte meg, hogy vett egy arany írógépet.

A mintegy 500 oldalnyi, húsz évet felölelő levelezés kapcsolatuk fénypontjain túl későbbi közös életük növekvő keserűségéről is árulkodik, Flemingnek ugyanis Ann mellett is voltak szeretői.

Borítókép: Ursula Andress színésznő és Ian Fleming a Dr. No forgatásán 1963-ban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!