erkölcsök

2020.01.20. 19:43

George Orwell „nőügyeibe” enged bepillantást az író magánlevelezése

Egy másik levélköteg egy korábbi szeretője, Eleanor Jacques iránt érzett szűnni nem akaró rajongásáról mesél.

Fotós: AFP

George Orwell levélben írta meg annak idején egy nőismerősének, hogy felesége engedélyt adott kettejüknek évi két szexuális együttlétre – derült ki az angol író magánleveleiből, amelyeket fia vásárolt meg.

A The Times című lapban hétfőn ismertetett levelek szerint Orwell néhány évvel az 1933-ban nagy sikert arató Csavargóként Párizsban, Londonban című könyvének megjelenése előtt ismerkedett meg Brenda Salkelddel, aki a későbbiekben nagy hatással volt munkásságára.

A nőnek írt egyik levelében Orwell úgy fogalmazott, hogy (első) felesége, Eileen O'Shaughnessy tisztában van a vágyaival, és „szeretné, ha évente kétszer mi ketten együtt töltenénk egy éjszakát, hogy én boldog legyek”.

Orwell egészen 1949-ig – második házasságkötéséig és mindössze néhány héttel 1950 januárjában bekövetkezett halála előttig – levelezett Salkelddel.

Egy másik levélköteg Orwell egy korábbi szeretője, Eleanor Jacques iránt érzett szűnni nem akaró rajongásáról mesél.

Az író fia, Richard Blair azért vásárolta meg a leveleket, hogy a University College London George Orwell-archívumának ajándékozza őket.

Blair szerint a levelek azt bizonyítják, hogy Jacques és Salkeld „sokkal nagyobb hatással volt” apjára, mint az eddig feltételezték.

„Ezek nagyon személyes hangvételű levelek voltak. Azt hiszem, hogy időről időre mindkét nővel volt valami kis testi kapcsolata. A nagyon erős nőket szerette. Azokat, akiknek véleményük van. Ez az, ami vonzotta őt” – mondta Blair.

Kedden lesz a 70. évfordulója annak, hogy az Állatfarm és az 1984 című regények szerzője meghalt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!