meglepetés

2020.12.09. 21:05

Egy eddig nem ismert, 1000 éves festményciklust fedeztek fel az augsburgi dómban

A falra festett képeket hosszú időn át egy későbbi falfestmény takarta el, ezért nem voltak láthatók.

Forrás: Shutterstock

A Keresztelő Szent János életéről és haláláról szóló falfestmények a 11. század első évtizedéből, vagyis a székesegyház építésének idejéből származik – közölte szerdán a Bajor Tartományi Műemlékvédelmi Hivatal.

Az Alpoktól északra ez a legkorábbi ismert bizonyíték egy festett falú koraközépkori püspöki templomra – hangsúlyozza a műemléki hivatal közleménye.

A tájékoztatás szerint a falra festett képeket hosszú időn át egy későbbi falfestmény takarta el, ezért nem voltak láthatók. Valójában már az 1930-as és az 1980-as években felfedezték őket, de a képek jelentőségét és korát akkor még nem ismerték fel.

A közelmúltban azonban egy kutató- és restaurátorcsapat közelebből is megvizsgálta a freskókat, amelyeket immár gondosan dokumentáltak, megtisztítottak és stabilizáltak.

Műemlékvédelmi szakemberek szerint az augsburgi faliképek művészettörténeti szempontból nagy hasonlóságot mutatnak azokkal a festményekkel, amelyek a még régebbi oberzelli György-templom falán láthatók a Boden-tóban lévő Reichenau-szigeten.

Az augsburgi falfestmények az oberzelliekkel együtt a német nyelvterület legnagyobb felületű festményciklusai az 1000 körüli időkből – hangsúlyozza a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!