aktuális téma

2021.04.04. 07:23

Jeremy Irons alakítja a járványos gyermekbénulás elleni oltóanyag feltalálóját

Jonas Salk amerikai orvos az 1950-es években fejlesztette ki azt az eljárást, amellyel tenyésztett és elölt poliovírusból nyerte ki az oltóanyagot.

BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 29: Jury president Jeremy Irons makes a speech during the award ceremony in the 2020 Berlinale International Film Festival, in Berlin, Germany on February 29, 2020. Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency (Photo by ABDULHAMID HOSBAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: ABDULHAMID HOSBAS

Megfilmesítik Jonas Salk (1914-1995) amerikai orvos, a járványos gyermekbénulás elleni oltóanyag feltalálójának életét. A Splendid Solution című film főszerepében Jeremy Irons lesz látható – közölte a Variety magazin.

Alig van aktuálisabb történet, mint Salké, aki meg akarta menteni a világot egy pusztító járványtól – írták közleményükben Shawn Levy és Dan Levine producerek.

Salk fejlesztette ki az 1950-es években az eljárást, amellyel tenyésztett és elölt poliovírusból nyerte ki az oltóanyagot. A gyermekbénulás akkoriban világszerte több millió embert ölt meg, vagy láncolta őket életük végéig vastüdőhöz vagy járássegítő eszközökhöz.

Az oltóanyagot a kutatóorvos 1952-ben magán és családján tesztelte. Neki köszönhető a járványos gyermekbénulás szinte teljes eltűnése.

A film alapját Jeffrey Kluger amerikai újságíró azonos című 2004-es bestsellere adja. Kluger korábbi, Lost Moon című kötete alapján forgatta Ron Howard az Apollo 13 című nagysikerű drámát.

A 72 éves Jeremy Irons látható jelenleg a hat Oscar-díjra jelölt A chicagói 7-ek tárgyalása című filmben. Ősszel Emmy-díjat kapott az Utódlás című sorozatban nyújtott alakításáért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!