Díjátadó

2023.03.13. 09:59

Jamie Lee Curtis magyar nótát énekelt az Oscar-gálán (videó)

A Minden, mindenhol, mindenkor című alkotásnak ítélte oda az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díját. A vasárnap este a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett díjátadó ceremónián Daniel Kwan és Daniel Scheinert filmje hét Oscar-díjat nyert el.

Jamie Lee Curtis amerikai színésznő átvette a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjat a Minden, mindenhol, mindenkor című filmért a 95. Oscar-díj-átadón a hollywoodi Dolby Theatre-ben, 2023. március 12-én

Forrás: AFP

Fotó: Patrick T. Fallon

Több meglepetés is volt a 2023-as Oscar-gálán

A gála a Dolby Színház színpadára ejtőernyővel érkező Jimmy Kimmel műsorvezető bevezetőjével kezdődött, aki később is többször hivatkozott Tom Cruise Top Gun: Maverick című népszerű filmjére. A díjátadók között volt mások mellett Hugh Grant, Andie MacDowell, Nicole Kidman, Janelle Monáe és Florence Pugh is. Lenny Kravitz és John Travolta az elmúlt évben elhunyt filmes nagyságokra emlékezett.

95th Annual Academy Awards - Show
John Travolta amerikai színész beszédet mond a színpadon a 95. Oscar-díj-átadón a hollywoodi Dolby Theatre-ben, 2023. március 12-én
Fotó: Patrick T. Fallon / Forrás: AFP

A Minden, mindenhol, mindenkor producerének, Jonathan Wangnak Harrison Ford nyújtotta át az Oscar-díjat. A párhuzamos dimenziókban játszódó sci-fi az idei filmes díjszezon nagy favoritja volt, a filmakadémia 11 Oscarra jelölte. A két Danielként emlegetett, egy évtizede együtt dolgozó alkotópáros a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb rendezés díját is elvitte. Az Oscarok történetében ők lettek a harmadik rendeződuó a Coen fivérek és az 1961-es West Side Story rendezőpárosa, Robert Wise és Jerome Robbins után, akik együtt nyerték el a rendezői trófeát.

95th Annual Academy Awards - Show
Daniel Scheinert amerikai rendező (b) és Daniel Kwan amerikai rendező átveszi a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat a Minden, mindenhol, mindenkor című filmért a 95. Oscar-díj-átadón a hollywoodi Dolby Színházban, 2023. március 12-én
Fotó: Patrick T. Fallon / Forrás: AFP

A film, amely megkapta a legjobb vágásért járó díjat is, a négy színészi kategória Oscarjai közül is begyűjtött hármat: Michelle Yeoh a legjobb színésznő, Ke Huy Quan a legjobb férfi mellékszereplő, Jamie Lee Curtis pedig a legjobb női mellékszereplő lett.

95th Annual Academy Awards - Show
Jamie Lee Curtis amerikai színésznő átvette a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjat a Minden, mindenhol, mindenkor című filmért a 95. Oscar-díj-átadón a hollywoodi Dolby Theatre-ben, 2023. március 12-én
Fotó: Patrick T. Fallon  / Forrás: AFP

A malajziai Yeoh az első ázsiai, aki a legjobb színésznő kategóriában díjazott lett. Mint számosan a gála színpadára lépők közül, ő is arra biztatott mindenkit a saját példájával, hogy ne adja fel az álmait. A 60 éves színésznő a közönség ovációja közepette hozzátette: „Hölgyeim, ne hagyják, hogy bárki is azt mondja, már túl vannak a fénykorukon.”

95th Annual Academy Awards Governors Ball
Michelle Yeoh malajziai színésznő, a legjobb női főszereplő Oscar-díjának nyertese a Minden, mindenhol, mindenkor című filmért, részt vesz a 95. Oscar-díj-átadó kormányzói bálján Hollywoodban, Kaliforniában, 2023. március 12-én
Fotó: Angela Weiss / Forrás: AFP

A Vietnamból származó, gyermekszínészként indult, aztán a filmiparból húsz évre eltűnt, 51 éves Quan az Oscar-szobrot megcsókolva felidézte, hogy története egy hajón kezdődött, megérkezése után egy évig élt menekülttáborban, és végül eljutott Hollywood legnagyobb színpadára. 

Ez az amerikai álom

– lelkendezett.

   A legjobb színész Oscar-szobrát A bálnában nyújtott alakításáért a meghatott Brendan Fraser vette át. 

Harminc éve kezdtem a pályámat, de a dolgok nem mentek könnyen

– mesélte, megköszönve az elismerést. Hozzátette: úgy gondolja, hogy filmje a szívekben és a gondolkodásban is változást hozhat, ami jó érzéssel tölti el.

95th Annual Academy Awards - Vanity Fair Party
Brendan Fraser amerikai színész, aki a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját nyerte el a Bálna című filmben, részt vesz a Vanity Fair 95. Oscar-gálán a The Wallis Annenberg Center for the Performing Artsban, Beverly Hillsben, Kaliforniában, 2023. március 12-én
Fotó: Michael Tran / Forrás: AFP

A kilenc Oscarra jelölt Nyugaton a helyzet változatlan című, Erich Maria Remarque regénye nyomán forgatott háborúellenes német dráma négy szobrot kapott a gálán. Az Edward Berger rendezésében forgatott Netflix-alkotás elnyerte a legjobb nemzetközi film Oscarját, operatőre, James Friend és zeneszerzője, Volker Bertelmann is díjazott lett, valamint a produkciós tervezésért járó elismerést is a film alkotói vehették át.

Forrás: MTI/MTVA Sajtóarchívum

A legjobb adaptált forgatókönyv díját Sarah Polley, a Women Talking forgatókönyvíró-rendezője kapta.

A gála műsorában mind az öt Oscar-jelölt filmdal szerepelt. A szervezők korábbi bejelentése ellenére végül Lady Gagától is hallhatta a közönség a Top Gun: Maverick Hold My Hand című számát. Az Oscart azonban az RRR című film Naatu, Naatu című dala kapta.

A legjobb animációs film Oscarját a mexikói filmrendező, Guillermo del Toro Pinokkiója nyerte el. 

95th Annual Academy Awards - Show
A mexikói rendező, Guillermo del Toro (b) és Mark Gustafson átveszi a legjobb animációs játékfilmnek járó Oscar-díjat Guillermo del Toro Pinokkió című filmjéért a 95. Oscar-díj-átadón a hollywoodi Dolby Színházban, 2023. március 12-én
Fotó: Patrick T. Fallon / Forrás: AFP

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikusról, Alekszej Navalnijról szóló Navalny kapta a legjobb dokumentumfilm Oscarját. Daniel Roher, a film rendezője Navalnijnak és a világ összes politikai foglyának ajánlotta a díjat. A színpadra lépő alkotók között Julija Navalnaja férjének üzenve azt mondta: arról álmodik, hogy egy nap kiszabadul, és hazájuk, Oroszország is szabad lesz.

A legjobb kisjátékfilm Oscarját az An Irish Goodbye kapta. A film főszereplője, James Martin születésnapja alkalmából a Dolby Színház közönsége elénekelte a Happy Birthdayt.

A legjobb rövid dokumentumfilmnek járó Oscar-szobrot a The Elephant Whisperers, a rövid animáció Oscarját pedig a The Boy, the Mole, the Fox and the Horse kapta.

Az Avatar: A víz útja a legjobb látványeffektusokért járó Oscar-díjat vitte el. A legjobb hangért a Top Gun: Maverick című akciófilmnek ítélték a díjat.

A legjobb haj és smink díját A bálna című film szerezte meg. A legjobb jelmezért járó Oscart pedig a Fekete Párduc 2. jelmezeit tervező Ruth E. Carter kapta, aki 2019-ben a Fekete Párduc című szuperhősfilmért egyszer már elnyerte az Oscart. Akkor az első afroamerikai volt, aki átvehette a trófeát ebben a kategóriában, mostani díjával pedig ismét történelmet írt: ő lett az első fekete nő, aki két Oscart nyert.

Jamie Lee Curtis elénekelt egy magyar nótát

A legjobb női mellékszereplő kategória díját Jamie Lee Curtis kapta meg. Később a színésznő a backstage-ben elénekelt egy magyar nótát, majd kijelentette: „Szeretem a magyar örökségemet”– írja a Mandiner.

Azonban erre nem reagált semmivel a közönség, beállt a néma csend.

Beszéde végén arra kérte ironikusan a közönséget: „Please don't cancel me” („Kérem, ne töröljetek el”).

A videót itt tudják megtekinteni, a mondókás, magyaros rész 5:30-tól kezdődik:

Legjobb film: Minden, mindenhol, mindenkor

Legjobb rendező: Daniel Scheinert és Daniel Kwan (Minden, mindenhol, mindenkor)

Legjobb külföldi film: Nyugaton a helyzet változatlan

Legjobb női mellékszereplő: Jamie Lee Curtis (Minden, mindenhol, mindenkor)

Legjobb férfi mellékszereplő: Ke Huay Quan (Minden, mindenhol, mindenkor)

Legjobb női főszereplő: Michelle Yeoh (Minden, mindenhol, mindenkor)

Legjobb férfi főszereplő: Brendan Fraser (A bálna)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!