pro és kontra

2018.10.10. 19:33

Új liga szerveződhet a 2026-os vb köré

Közös amerikai-kanadai-mexikói labdarúgóliga szerveződhet annak nyomán, hogy a három ország együtt rendezi a 2026-os világbajnokságot.

Enrique Bonilla, a mexikói liga elnöke szerint egy ilyen együttműködés jó hatással lenne a csapatok fejlődésére, valamint gazdasági megerősödésére.

„Ha egy világbajnokságot meg tudunk rendezni közösen, akkor komolyan el kell gondolkoznunk a közös bajnokságon is” – jelentette ki egy londoni megbeszélésen Bonilla. Kiemelte, a döntés előtt meg kell vizsgálniuk a terv mellett és az az ellen szóló érveket, de

ha nem sikerül megállapodniuk, akkor álláspontja szerint a labdarúgás örökre a gazdag európaiaké marad.

Idén a mexikói élvonal képviselői, valamint az észak-amerikai bajnokság (MLS) vezetői már kötöttek egy megállapodást, melynek értelmében a két bajnokság győztese a Bajnokok Kupája (Campeones Cup) keretében megmérkőzik egymással.

Az első ilyen mérkőzést szeptemberben a Tigres 3-1-re nyerte a Toronto FC-vel szemben. A tervek szerint az együttműködés egy All Star-mérkőzéssel bővül majd a későbbiekben.

Jelenleg a két liga közül a mexikóit jegyzik magasabban: az észak- és közép-amerikai országok csapatait tömörítő CONCACAF Bajnokok Ligája mind a tíz eddigi kiírását mexikói együttes nyerte, míg az MLS csak három döntőst adott.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kongresszusa júniusban ítélte oda a 2026-os világbajnokság rendezési jogát a három országnak, melyek közös pályázata Marokkóénál bizonyult jobbnak. Jelen állás szerint az a torna lesz az első 48 csapatos vb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!