Vendée Globe

2021.01.28. 08:18

Bestaven nyerte a földkerülő vitorlásversenyt

A francia Yannick Bestaven (Maître CoQ IV) nyerte meg a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyt az időjóváírásnak köszönhetően.

Fotós: AFP

Bestaven ugyan csak harmadiknak érkezett célba, azonban

korábban részt vett Kevin Escoffier mentésében, és ezért tíz óra jóváírást kapott.

A célba elsőként a szintén francia Charlie Dalin (Apivia) érkezett még szerdán 20.35 órakor – ideje 80 nap 6 óra 15 perc 47 másodperc -, majd négy órával később honfitársa, Louis Burton (Bureau Vallée 2), ám egyikőjüknek sem volt kompenzációs ideje. A német Boris Herrmann (Seaexplorer – Yacht Club De Monaco) hat óra jóváírást kapott Escoffier korábbi kereséséért,

ám a Les Sables-d'Olonne kikötőjébe érkezés előtt, kedvező pozícióban egy halászhajóval ütközött.

A PRB-t kormányzó Escoffier november 30-án került bajba, amikor hajója elsüllyedt. Négyen indultak mentőtutaj keresésére, végül a korábban a harmadik helyen is haladó Le Cam (Yes we Cam!) talált rá társára az éjszaka közepén. Az eset Fokvárostól 580 tengeri mérföldre délnyugatra történt, a mentést nehezítette, hogy sötétben, olykor ötméteres hullámok között kellett a bajba jutott hajóst a fedélzetre juttatni.

A 24 300 tengeri mérföld (44 ezer kilométer) hosszú viadal november 8-án rajtolt el.

Les Sables-d'Olonne kikötőjébe a megszokott hatalmas tömeg helyett – a koronavírus-járvány miatt – csak háromszáz önkéntes várta a vitorlázókat.

A 33 hajósból eddig nyolcan adták fel a versenyt.

A földkerülő viadalok közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell vitorlázniuk.

A versenycsúcsot a francia Armel Le Cléach tartja, aki a legutóbbi földkerülést 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc alatt teljesítette.

Fa Nándor az 1992/93-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként az ötödik, 2016/17-ben pedig a nyolcadik helyen végzett, majd visszavonult a versenyzéstől.

Borítókép: Bestaven öröme a beérkezés után

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!