Olimpia

2009.11.13. 09:50

Nyári abroncsok helyes tárolása

A hideg idő beköszöntével érdemes lecserélni autóink nyári gumiját téli megfelelőjére. Mielőtt azonban belevágnánk a cserébe, érdemes néhány jótanácsot megfogadni.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Aki a nyári gumikat a következő napokban szándékozik lecserélni, elpakolás előtt mindenképpen ellenőrizze a tárolásra szánt gumik állapotát, és csak ezt követően raktározza a lent bemutatott módon. Aki gumisnál, szakemberrel végezteti a cserét, jó kezekben tudhatja a gumikat: a leszerelés és a kerékvizsgálat után a tárolást némi díj ellenében akár helyben megoldják. Ellenben aki elegendő tárolási hellyel rendelkezik, természetesen maga is elrakhatja a gumikat, azonban érdemes néhány dologra ügyelni.

A komplett kerekeket, tehát gumit és felnit, a legjobb fekve és egymásra fektetve tárolni. Mivel a nem használt gumik is veszítenek a nyomásból hat hónap alatt, érdemes a légnyomást plusz 0,5-1 barral növelni. A felni nélküli gumikat állítva tároljuk és a téli hónapokban többször forgassuk meg, ezzel megelőzhetjük a gumik deformálódását. A gumik tárolására egy sötét, száraz, hűvös és nem túl szellős hely a legideálisabb. Semmiféleképpen ne tároljuk a gumikat vegyszerek, kenőanyagok, üzemanyag, vagy egyéb éghető anyag közelében.

A gumik leszerelése előtt mindenképpen jelöljük meg a menetirányt és a gumik pozícióját az autón (JE = jobb első, BH = bal hátsó stb.) A leszerelés után alaposan tisztítsuk meg a gumikat és vizsgáljuk át, nem szenvedtek-e el az üzemeltetésük során egyéb sérüléseket. Mindezek mellett ellenőrizzük a profilvastagságot is, mielőtt elraktározzuk a gumikat. A jogszabály 1,6 milliméter minimum profilvastagságot ír elő. Ha a gumik épphogy csak Delérik ezt az értékhatárt, nem érdemes megtartani őket. Adjuk át egy kereskedőnek a gumikat, aki gondoskodik a gumik szakszerű megsemmisítéséről. Ugyanez érvényes azokra a gumikra, melyek hat évnél öregebbek függetlenül a futott kilométertől.

Azt, hogy milyen öreg a gumi, magáról a gumiabroncsról tudjuk leolvasni. Az abroncs széle egy DOT számmal van ellátva. Ez a DOT-szám kódolt információkat ad a gyártás helyéről, a gumi méretéről, a profil megnevezéséről és az autós számára legfontosabb jelölésről is a gumi gyártási idejéről. Így például a 0606 azt jelenti, hogy a gumit a 2006-os év 6. hetében gyártották.

A téli gumik tavaszi lecserélése során is érdemes a fennt bemutatott előírásokat és tanácsokat betartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!