Olimpia

2012.08.01. 13:32

Havasi Balázs zenéje az olimpiai közvetítéseken

Budapest - Havasi Balázs zeneszerző-zongoraművésszel és Endivel, a Hooligans dobosával közösen készült szpot vezeti fel a magyar sportolók olimpiai szereplését a közszolgálati televízió közvetítéseiben.

MTI

A szpot alapjául szolgáló Freedom című dalról Havasi Balázs az MTI-nek elmondta, hogy az elsősorban a szabadságról és a pozitív energiákról szól. "Endivel nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a magyar olimpiai sportolókat a zenénkkel buzdíthatjuk" - fogalmazott a zongoraművész.

A zenészek olyan szpotot "álmodtak meg" a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kreatív csapatával közösen, amelyben a dinamikus zenei képsorok mellett az olimpiai sportágak tűnnek fel látványos jelenetekben.

Havasi Balázs kitért arra is, hogy az Endivel közösen elkészített dal üzenete szerinte jól illeszkedik az olimpia szellemiségéhez, hiszen miközben látszólag egy párbajra épül, mégis kiderül belőle, hogy a két hangszer valójában milyen jól kiegészíti egymást. "Számomra az olimpia üzenete is ez. Lehet hogy különbözőek vagyunk, de a közös célért összefogva jövünk rá, hogy mennyi közös van bennünk" - vélekedett Havasi Balázs, aki arról is beszélt, hogy sok párhuzamot lát az élsportolás és a magyar zenei oktatás között.

"Ahogy a sportolók, a klasszikus zenészek is gyerekkoruktól kezdve minden nap gyakorolnak, ha úgy tetszik edzenek azért, hogy a legjobbak legyenek. Négyéves korom óta minden nap leülök a zongora mellé gyakorolni, ezért a saját bőrömön érzem, mekkora munka állhat egy-egy kimagasló sporteredmény mögött. Minden tiszteletem az övék" - fogalmazott.

Hozzátette: a koncertek általában fizikailag is megterhelőek, főleg mivel klasszikus zenészként egy rockdobossal kell felvennie a versenyt a színpadon, ezért nem véletlen, hogy a sport az egész pályafutását végigkísérte. Fiatal korában teniszezőnek készült, a zeneakadémiai évek alatt pedig rendszeresen járt thai boksz edzésekre. "A zene szubjektív műfaj, ezzel szemben a küzdősportoknál nem lehet az eredményeket megmagyarázni. Viszont mindkettő fegyelmezettségre nevel" - fogalmazott a zongorista, hozzátéve, hogy mindig is közel állt hozzá az ázsiai kultúra.

A zeneszerző elmondta, hogy augusztus 20-án a tűzijáték előtt az M1-en lesz látható az Ecset és Zongora című Munkácsy-koncertjének felvétele, amelyet idén tavasszal 15 kamerával rögzítettek a Művészetek Palotájában. "Hatalmas büszkeséget érzek, hiszen az egyik legnagyobb magyar művész előtt tiszteleghettem a zenémmel. Azzal pedig, hogy a koncert a Magyar Televízió ünnepi műsorában helyet kaphatott, számomra egy álom vált valóra" - fogalmazott az alkotó, aki decemberben nagyszabású koncertre készül, amelyen teljes zenei "hitvallását" szeretné bemutatni.

Az olimpiai szpot alapjául szolgáló zenei tétel, a Drum & Piano: Freedom című dal ingyenesen letölthető Havasi Balázs honlapjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!