Ólmod

2015.05.31. 11:57

Kezdődhet a Szent Márton templom felújítása Ólmodon – először a tetőszerkezetet cserélik ki

Kivenné a részét a Szent Márton-emlékévből Ólmod. Templomára igencsak ráfér a felújítás.

Bakos Ágnes

A mintegy száz lakosú faluban a település szélén, a temető mellett áll a középkori eredetű kis Szent Márton-templom. Oltárképe és mennyezeti festménye egyaránt a védőszentet ábrázolja. Hergovich Vince polgármester megmutatta, hogy statikai problémák miatt ráférne a szerkezeti felújítás az egyébként takaros kis épületre.

Különlegessége, hogy horvát nyelvű feliratok díszítik a római katolikus templomot, amely a Mária út mellett fekszik és része a Szent Márton túraútvonalnak, Kőszeg és Peresznye között. Szent Márton előtt tisztelegve, megszépítenék a templomot 2016-ra, az emlékévre.

Az ólmodi tervet a Győri Egyházmegye is támogatja, merthogy odatartozik a falu, nem a szombathelyihez. A csepregi esperesi kerületben a horvátzsidányi Keresztelő Szent János plébánia filiája Ólmod.

A Győri Egyházmegye 5 millió forintot ad a felújításra és valamennyi saját pénzük is van rá – sorolta a polgármester. A horvátországi kapcsolatokat is kiaknáznák: remélnek támogatást a horvát nyelvűség miatt, mondta Hergovich Vince.

1772-ben épült az egyhajós templom román és barokk jegyeket visel, a torony 1840-ben készült el, a karzattoldás 1925-ben.

A legsürgősebb a tetőszerkezet megújítása, az építési engedélyt megkapták rá, kezdődhet az előkészítő munka, majd - ha minden jól alakul - augusztusban a kivitelezés. A teljes tetőt le kell cserélni, hiszen az az eredeti, első építésű födém.

Azt remélik Ólmodon, hogy a tetőrenoválás már az idei Szent Márton búcsúra megvalósulhat.

A következő lépés lesz, hogy meg kell erősíteni a templombelsőben az összeépítéseket, az előzetes vizsgálatok szerint, ez egy féléves statikai munka – ha erre is összegyűlik a szükséges forrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!