Olvasó

2012.07.23. 06:29

Irracionális gyilkosságok

A 24 éves denveri James Holmes pénteken vörösre festette a haját, golyóálló mellényt vett magára, gázmaszkot húzott a fejére és egy automata puskából tüzet nyitott a Batman-film premierjének közönségére. Tizenketten meghaltak, köztük kisgyerekek, 58-an megsebesültek.

Bartuc Gabriella

 A rendőrségnek annyit mondott, ő Joker, a legyőzhetetlen szuperhős, Batman ellenfele. Amerikát és a világot sokkolta az eset. Jobban, mint a szíriai, afganisztáni tömegmészárlások híre. Talán mert ez az egész annyira irracionális. Éppen most van a norvégiai tömegmészárlás egyéves évfordulója, amikor egy Breivik nevű ámokfutó 77 védtelen fiatalt végzett ki Oslóban. A bíróságon könyörtelennek, de szükségesnek nevezte a tettét. Ami összekapcsolja a két fiatal tömeggyilkost, Breiviket és Holmesot, az a fikciós megszállottságuk. Az amerikai Holmes azt képzelte, hogy része a filmnek. A norvég Breivik pedig videojátékokon gyakorolta a gyilkolást. A fikcióban kerestek menedéket a külvilágtól. A fikció kapcsolta ki a lelkiismeretüket és engedte szabadjára a bennük lakó szörnyeteget. Félő, amíg bárki fegyverhez juthat, közben pedig ilyen hülye filmekkel és videojátékokkal sózzák az agyát, addig senki sincs biztonságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!