Olvasó

2012.10.06. 04:03

Mibe kerül a csomag?

Annyiszor hallottuk annyi mindenki szájából, hogy nincsen szükség az IMF-re, hogy már ebből tudni lehetett, hogy lesz valami. Látszólag a történet most sem a hol megváltóként várt, hol pedig elátkozott szervezetről szól, de valójában mégis.

Halmágyi Miklós

A Matolcsy-csomag megnevezi azokat a legszükségesebb intézkedéseket, amelyek átvezethetik az ország gazdaságát a válságon. Még az is lehet, IMF nélkül. Mégis, valami módon nagyon is IMF-konform a bejelentett intézkedéscsomag, s ha mégsem lenne szükség az IMF segítségére, azért a csomag megteremti a lehetőségét annak, hogy ha úgy alakul, mégiscsak jöhessen az IMF.

Matolcsy bejelentésére a forint elkezdett erősödni, a tőzsde élénkülni, igaz, most hétvégére bezár, s a piac közben megnyugszik. (Ezért kell a fontos döntéseket pénteken bejelenteni.) Az első hazai és külföldi elemzések szerint a Matolcsy-csomag fogadtatása kedvező. Bár vannak olyan vélemények, hogy a kormány ugyan néhány lyukat betöm, de ennek következtében legalább annyit kinyit, összességében mégis úgy vélik az elemzők, hogy a lépések szükségszerűek, és semmiképpen nem negatív irányba tolják a gazdaságot.

Nyilván kormányközeli értékelések szerint ez a csomag az, ami előrevisz, de azért még elviselhető, az ellenzék szerint viszont újabb mélypontra löki az országot. Vannak politikai ígéretek, amelyek a Matolcsy-csomag fényében nem fognak megvalósulni, de messze vannak még a választások. Az IMF pedig egyelőre hallgat. De ha megszólal, akkor sem lesz jobb nekünk semmivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!