Olvasó

2013.12.16. 06:28

A lucázás hagyománya Nyőgérben

Nyőgér - Az elmúlt hétvégén vidám fiú csapat járta a település utcáit. A helyi Néptánc csoport fiú tagjai a lucázás hagyományát követve jártak házról házra.

Bozzay Lajosné

Kezükben szalmával felkeresték azokat a házakat, ahol tyúkokat tartanak, itt a ház asszonyának kívántak tréfás rigmusokkal szerencsét a tyúkjai gyarapodásához, kellő mennyiségű szalma szétdobálásával. Legyen utána jó sok szalma, amit a tyúkólba tehet a gazdasszony, ha a házban összesöpörte. Belátogattak olyan házakhoz is, ahol fiatal lányok laknak, nekik vicces kívánságokat mondtak a testi fejlődésükről, természetesen a szalmázás itt sem maradhatott el. Az elhangzott rigmusok érdekessége, hogy valamikor is Nyőgérben mondták a hajdani lucázók ezeket a köszöntőket . A szájhagyomány megőrizte és az idősektől a mai fiatalok megtanulták. Néhány éve, amióta a néptáncosok felelevenítették ezt a régi, szép hagyományt, újra elhangzanak a régi tréfás mondókák. A házaknál a köszöntőért ajándékot kapnak a lucázók. A régi hagyományt követve almát , diót vagy édességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!