Olvasó

2013.12.26. 17:45

Jelet is hagyni

Szombathely - A zarkaházi Szily-kastély ismét kitárta kapuit: ezúttal az irodalmat kedvelőket várták.

Máté Ernőné

A karácsony meghitt megünneplésére gyűltek össze a környék verset kedvelő lakói, egyben író-olvasó találkozóra is sor került. Fehér Csaba mutatta be az est vendégét, Marosits József grafikusművész-költőt. Ismertette a szombathelyi születésű, de Nemesrempehollóson munkálkodó vendégünk életútját, munkásságát. Sok mindent megtudtunk Marosits Józsefről: egész életpályáját végigkísérte az emberek igazságérzetének és szabadságvágyának visszatükrözése, amiért egy időben nem jelenhettek meg írásai.

Az est vendége Marosits József grafikusművész-költő volt. Fotó: Máté Ernőné

– Célomnak tartom az utókor számára megmaradó alkotásokat, szobrokat, verseket továbbadni – adta közre célját a költő bemutatkozó mondatai között.

A zarkaházi közösségi házba nyolcadik kötetét hozta el, a Jelet hagyni címűt.

– Ez dokumentumkönyv, amellyel l969-től 20l2 közepéig újságcikkek, kritikák, tanulmányok, fotók segítségével idézem fel pályám csaknem fél évszázadát. A könyvben kísérletet teszek arra, hogy kitörési pontot keressek a vidéki lét elszigeteltségéből, jelet hagyjak az utókornak arról, hogy miképp éltem, alkottam – hallhattuk.

Marosits József költészete az emlékekből és a szívből jövő szeretetből táplálkozik. Nyilvánvalóvá vált, hogy szobrászként, grafikusként és költőként a szeretetet tartja a legfontosabb összetartó erőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!