Olvasó

2015.07.22. 12:39

Három vaskereszt története

Magyarországon egyedülálló, három darab vaskereszt.

A kettős magyar vaskeresztek, (azon országok) Törökország, a hitleri Németország és a sztálini Szovjetunió jelképeivel, amelyek a nagyhatalmi, s világhódító törekvéseik során, Kemenesmihályfa és hazánk megszállói és kirablói voltak.

Ezen kettős vaskeresztek másolatok, amelyeket a kemenesmihályfai katolikus plébánián több száz éve őrzött, kovácsoltvas kettős keresztről készítettek, amelynek csúcsán a török félhold látható és a török megszállás időszakában alkották, a mester monogramjával a kereszten.

A hagyomány szerint, a kettős kereszten lévő félhold azt jelentette, hogy a falun átvonuló török csapatok, már kirabolták a falut.

Az egyik kettős kereszt alatt tálható, az akkori Horthy Miklós úton végig, a németek által lelőtt sok orosz halott katona egyikének kulacsa és egy másiknak a puskaszuronya, négy vércsatornával.

A másik kettős kereszt alatt, a vasúti megállónál, az oroszok által kilőtt német páncélvonat kémlelőnyílásának takarólemeze látható.

Az eredeti kovácsoltvas kettős kereszt, a török félholddal, amelyről a másolatok készültek, a terv szerint, a faluházban kerül kiállításra.

A kemenesmihályfai ütközet során, a harcokban elesett Vörös Hadsereg halottai, a celldömölki polgári fiúiskola előtti téren lettek eltemetve.

A német páncélvonat teljes személyzetét, az ütközet során, háromszori visszavonulás és újratámadás alatt, mind agyonlőtték az oroszok.

A német halottak, a már említett út déli oldalán, a kertaljai részen, tömegsírokba lettek eltemetve, a falu polgári lakosai által, orosz utasításra, a sírhelyek megjelölése nélkül.

Három német katonai tömegsír már a korábbi években feltárásra került, a negyedik tömegsír feltárására most került sor, melyből tíz német katona csontváza került elő.

A háború polgári áldozatainak emlékét, a kemenesmihályfai temetőben felállított emlékmű őrzi.

Őri Dezső, Kemenesmihályfa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!