Olvasó

2016.04.19. 13:07

Jubilált a szentpéterfai horvát kórus - Vendégek is felléptek a születésnapi műsorban

Szentpéterfa - Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelte a hétvégén a szentpéterfai Ljubicica (magyarul Ibolya) horvát női kar.

Civil Tudósítónktól

Az énekkar 1986-ban alakult, kiválva az addig vegyes karként működő hagyományőrző kórusból. Az elmúlt harminc évben negyven kórustag színesítette az énekkar hangzását. Jelenleg tizennyolc aktív énekes végzi a nem éppen könnyű hagyományőrző feladatot.

Az ünnepi alkalomra szinte minden volt tag és zenész is eljött, hogy köszöntse a még mindig aktív tagokat, és a 30 éve kitartó munkát végző kórusvezetőt, Kocsis Jolánt. A női kar célja elsősorban a helyi horvát népdalkincs megőrzése, de az évek során felmerülő igényeknek megfelelően bővült a repertoár, s így már rendszeresen felhangzanak egyházi horvát és magyar dalok, magyar népdalok, más népek dalai és műdalok is a különböző műsorokon.

Az énekkar fennállásának 30 éves jubileuma alkalmából színes és gazdag programmal várták az érdeklődő közönséget. Vasárnap délután telt ház előtt lépett fel a jubiláló kórus több horvát népdallal és műdallal. A zenei kíséretet a helyi tamburazenekar biztosította. Felléptek még a Gradisce tánccsoport táncosai, valamint a helyi színjátszók. Meghívott vendégként a zágrábi Desiderium kórus gazdagította a műsort, amellyel 15 éve van kapcsolata az énekkarnak. Természetesen a meglepetés sem maradhatott el, hiszen a dalos ajkú lányok-asszonyok a helyi tánccsoporttal karöltve egy meglepetés tánccal szórakoztatták a közönséget. A hálás nézősereg óriási vastapssal viszonozta a dupla jubileumot ünneplő énekeseket és valamennyi fellépőt.

Az énekkar három CD-t adott ki az elmúlt években, éves szinten 25-30 fellépést vállal határon innen és túl. Visszatérő vendégek Horvátországban és Ausztriában.

Ismertségüket bizonyítja az a tény is, hogy az Országos Horvát Önkormányzat és a helyi önkormányzat vezetői mellett a megyében működő nemzetiségi kórusok képviselői is eljöttek, hogy együtt ünnepeljenek a születésnaposokkal. Az ünnepi műsort természetesen közös énekléssel zárták, Gizdav sam da sam Hrvat címmel (Büszke vagyok arra, hogy horvát vagyok), majd kötetlen beszélgetéssel, dalolással, jókedvű együttléttel folytatódott a program.

Paukovitsné Horváth Edit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!