séta

2019.04.02. 17:46

Simon Attila kiállítóként és előadóként járt iskolánkban

Simon Attila fotográfus Budapesten született, pár éve költözött az Őrségbe. Először gimnazista korában vette kezébe a fényképezőgépet, fotózás iránti szenvedélye azóta is tart. Vendégelőadóként járt iskolánkban.

Simon Attila a fotóiról mesél Fotó: Jámbori Tamás

Mottóként a következőt fogalmazta meg: más szemmagasságból megörökíteni a világot. Ezt bizonyítva volt itt fotó, amelyet harminc méter magas daruból vagy a fotóstáskán állva készített.

Tavaly az Amerikai Egyesült Államok nemzeti parkjaiban fotózott. Öccsével bejárták egyebek között a Yosemite, a Bryce Canyon, valamint az Arches Nemzeti Parkot. A több ezer képből, melyeket ezeken a csodás helyeken készített, 150-et válogatott ízelítőként számunkra. Mindegyik fotónak elmesélte a történetét, elképesztő körülményeit.

Megdöbbentő dolgokat tudhattunk meg. Számomra a legérdekesebb információ az volt, ha valaki egy amerikai nemzeti parkban szemetel vagy ételmaradékot hagy az autóban, ötezer dollárt kell fizetnie. A medvék ugyanis rögtön lecsapnak ezekre, és óriási károkat tudnak okozni mohóságukkal nemcsak a személyes holmikban, hanem a nemzeti park értékeiben is.

Simon Attila a fotóiról mesél Fotó: Jámbori Tamás

A fotóiról világosan kitűnik, hogy mi, emberek milyen kicsik vagyunk ebben a nagy világban. A képei önmagukért beszélnek. A fotózásnak hála eljuthatott olyan mesés helyekre, amelyekről hallva mi csak ámultunk és bámultunk. Az amerikai élménybeszámoló mellett egy makrofotó kiállítással is érkezett iskolánkba, amellyel a körülöttünk levő világ apró részleteit hozta közelebb hozzánk. Érdekes volt hallani, hogy ehhez milyen speciális optikát és beállítást használt. Az alig észrevehető dolgokat örökítette meg, mint például egy paradicsommagot, egy virágszirmot. Érdemes nyitott szemmel járni. Tudom tanácsolni mindenkinek, akit csak egy picit is vonz a fotózás, a természet, hogy térjen be a gimnáziumba, és tekintse meg az iskola galériájában berendezett kiállítást. Soha nem látott szemszögből tekinthet a megörökített tárgyakra, és életre szóló élményben lehet része.

Gazsi Margaréta

Kölcsey-gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!