séta

2019.03.26. 17:33

Öt tipp a környezetünkért

Három és fél millió tonna: ennyi szemetet termel az emberiség naponta. Nem évente, naponta. Ha nem változtatunk a szokásainkon, 2100-ra ez a mennyiség akár napi 11 millió tonnára nőhet. Sokkoló adatok, de ezt még megelőzhetjük. Nézzük, mit tehetünk.

Vizi Eszter környezettudatos: kosárral indul vásárolni Fotó: UT

1. Műanyag zacskó helyett használjunk újra felhasználható zacskót!

Külföldi oldalakról beszerezhető pár száz forintért, akár ötven darab is egyszerre. Könnyen tárolhatók, hiszen különböző méretűek, és vannak közöttük akkorák, mint egy kisebb notesz, és vannak olyanok is, amelyeket akár fagyasztószekrénybe is belerakhatunk.

2. Eldobható takeaway poharak helyett igyunk termoszból!

Egy jó minőségű, de olcsó termoszra is érdemes beruházni, hiszen azt bármikor előkapjuk és abba kérhetjük a napi koffeinadagunkat. Érdemes a táskáinkhoz hasonló, vagy kisebb méretűt választani, és ha elfogyott az italunk, azonnal el is tehetjük.

3. Ne dobd el, hasznosítsd újra!

Mielőtt kidobnál egy ruhát vagy bútort, gondold végig, hogy nem tudnád-e elajándékozni vagy esetleg felújítani! De az internetre feltöltve akár el is adhatod, így te is pluszbevételhez jutsz. Elvégre lehet, hogy valakinek pont egy olyan dologra van szüksége, amire már neked nincs.

Vizi Eszter környezettudatos: kosárral indul vásárolni Fotó: Unger Tamás

4. Tekerj! Lépcsőzz! Menj gyalog!

Az autó helyett járj biciklivel! Így nemcsak a környezetedre vagy tekintettel, hanem az egészségedre is. Lift helyett válaszd a lépcsőket! Vagy ha van egy nagyobb távolság, amit meg kell tenned, ne válaszd a tömegközlekedési eszközöket, hanem sétálj!

5. Beszélj róla!

A legtöbbet mégis azzal teheted, ha beszélsz róla. Biztos fordult már elő veled is, hogy mert hallottál egy jó szokásról, és kipróbáltad, te is a rabjává váltál. Egy szokás 18-20 nap alatt beépül az életünkbe. Ne félj hangoztatni a véleményedet a témával kapcsolatban, hiszen ezzel a jövődért és legfőképpen a Földünk jövőjéért teszel!

Bodor Júlia

Jurisich gimnázium

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!