Olvasó

2014.12.08. 21:23

Portfóliót írnak a pedagógusok

Őriszentpéter - A gyakornok státuszú pedagógusoknak – ha 2013. szeptember 1. és 2014. január 1. között kezdtek dolgozni – kötelező részt venniük 2015-ben minősítő vizsgán. Minimum 60 százalékos eredményt kell elérniük, hogy pedagógusként dolgozhassanak tovább és „Pedagógus I.” kategóriába kerülhessenek.

Fekete Lászlóné

Április 30-áig kellett leadniuk portfóliójukat azoknak a tanároknak, óvodapedagógusoknak és tanítóknak, akik szakvizsgával és legalább 14 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek. Akik 2016-től szeretnének Pedagógus II. kategóriába kerülni, illetve azoknak a gyakornokoknak, akik 2013 szeptembere és 2014 januárja között álltak munkába december 1-jéig kellett feltölteni portfóliójukat. A feltöltés határidejét az Oktatási Hivatal 2014. december 1-jében határozta meg.

Akik rendelkeznek pedagógus-szakvizsgával és legalább 8 év szakmai gyakorlattal, vagy – ha nincs szakvizsgájuk – legalább 30 év szakmai gyakorlattal, jelentkezhettek a 2015-ös minősítésre. Az eljárás első részében a portfóliót kellett feltölteni egy online rendszerbe.

Ezt követi a minősítési eljárás, ami intézményi, tanfelügyelői és szakértői értékelést tartalmaz. Az itt megfelelt tanárok 2016. január 1-jétől kerülnek át Pedagógus II. kategóriába.

A rendeletben foglaltaknak megfelelően az e-portfólió feltöltő felület egy olyan dokumentumgyűjtemény, amely alapján végigkísérhető a pedagógus kompetenciáinak fejlődése, szakmai útja, tevékenysége, nehézségei és sikerei a tények tükrében, másrészt a reflexiói, saját értelmezése alapján. A portfóliónak a következőket kell tartalmaznia:

1. a szakmai önéletrajzot,

2. pedagógiai szakmai és egyéb tevékenységek bemutatását, dokumentumait,

3. az önálló alkotói, művészeti tevékenységek bemutatását, dokumentumait,

4. a pedagógust foglalkoztató intézmény intézményi környezetének rövid bemutatását,

5. a szakmai életút értékelését,

6. a nevelő-oktató munka alap- és szabadon választható dokumentumait.

Az Őriszentpéteri Általános Iskolában és Bajánsenyei Tagintézményében huszonöt főből kilenc pedagógus töltött már fel portfóliót.

Tavasszal öt szakvizsgázott pedagógus készítette el munkáját, ők 2015. január 1-jén Pedagógus II. kategóriába kerülnek. Egy gyakornok remek teljesítménnyel sikeres minősítő vizsgát tett. Ősszel hárman jelentkeztek és töltöttek fel portfóliót Pedagógus II. minősítésre.

Három pedagógus szaktanácsadó vizsgát is tett. Mint látjuk, Őriszentpéteren a pedagógusok bátran álltak az új feladatok és kihívások elé.

Ezzel remélhetőleg kiszámíthatóbb, könnyebben értékelhető lesz a pedagógusok munkája a fenntartók, szülők, tanulók számára.

A sikeres minősítéssel a pedagógusok anyagi lehetőségei is javulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!