Olvasó

2013.05.22. 07:15

Újjá éledt a Pogány „falu”

Kőszegdoroszló - Idén immár ötödik alkalommal lehetett végigjárni a Nyitott Pincék bortúráját, mely a tavalyihoz hasonlóan ismét sokakat csábított a kőszegdoroszlói Pogány-hegyre.

Kampits László

A 2009-ben elindított rendezvény egyre inkább helyet követel a családok naptárában, a már hagyományosnak tekinthető időpontban, Pünkösd vasárnapján. Egy délután, amikor az emberek zsongnak a pincék körül, ülnek, borozgatnak a fűben és élvezik a bor által (is) nyújtott pezsgést.

Az egykor még önálló faluként ismert szőlőhegy, 100 év alatt teljesen átalakult. Az 1900-as évek elején levonuló filoxéra vész után az akkori gazdák újratelepítették a domboldalt, így maradhatott fenn a pogányoki szőlő és a bor. Présházak újultak meg, kerültek új tulajdonosokhoz és a gazdák szemlélete is megváltozott az idők során. A rendezvény idén is megmozgatta a környékbelieket, melynek során olyan programot kínáltak a résztvevőknek, ahol valamennyi korosztály jól érezhette magát. Volt, aki lovas kocsival érkezett, mások biciklivel vagy gyalog, kutyával és nagycsaláddal. A kisebbek szaladgálhattak a természetben, a fiatalok letették a sörösüveget, és a borkultúrát ápolták, tanulták. Az idősebbek pedig már ismerősökhöz mentek, hiszen itt lassan egy népes család ünnepel. A rendezvény sikere abban is megmutatkozik, hogy már nem felhívásra jönnek az emberek, hanem saját maguk jelezték részvételi szándékukat, család a családnak, ismerős az ismerősnek adta tovább a híreket. Idén közel 500 ember népesítette be a piciny elfeledett Pogány „falut"

Lassan már rutinszerű, hogy a pogányoki pincetulajdonosok ilyenkor nem csak a pincéjük ajtaját, hanem szívüket, lelküket is megnyitják a vendégek előtt. Ez az a dolog, ami fenntartja, és előre viszi a rendezvényt, hiszen az itteni boros gazdák ekkor igazán büszkék, hisz ennyi ember viheti a hírüket tovább, némi jó falat és egy kis harmonikaszó mellett. Ebben az évben 14 pincetulajdonos kínálta portékáját. (Kampits Ernő, Bognár József, Németh András, Hod László, Alasz Gábor, Nagy Kálmán, Haramia István, Ávár Imre, Bertók János, Mihácsi István, Petrovics István, Kutschi István, Haramia Géza, Petrovics István)

Remélhetőleg jövőre is sikerül hasonló jó hangulattal megrendezni a hatodik „pogányoki nyitott pince" programot, tovább erősítve a hitet, hogy a pogányi pincesor ismét régi fényében tündökölhet.

Ha valami érdekeset látott, hallott, fényképezett vagy videózott küldje el nekünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!