Őriszentpéter

2014.06.27. 17:45

Megelevenedő múlt

Kerkáskápolna, Bajánsenye - Bár hivatalosan szombaton nyílik meg a 34. Őrségi Vásár, pénteken már számos program várta az érdeklődőket a térségben.

Bajdó Bettina

Az Őrségi Vásár hivatalosan szombaton kilenc órakor kezdődik, de pénteken bevezető programként az emlékezésé volt a főszerep. Délelőtt tíz órakor kezdődött Kerkáskápolnán az Őrségből kitelepítettek emléknapja, előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők a közösségi házban. Délután két órakor avatták fel a kitelepítettek emlékművét, melyet a batthyányszeri buszfordulónál helyeztek el. V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár szerint közösség-összetartó ereje lesz az emlékműnek, mert emlékeztet a borzalmakra és figyelmeztet is egyben döntéseink felelősségére. A kerkáskápolnai program után a délután a szlovéniai kapornaki találkozóval folytatódott, Fókuszban a töktermesztés és feldolgozás címmel. Hatkor díszmadár kiállítás nyílt Hegyhátszentjakabon, fél hétkor pedig Bajánsenyén múltidőző tárlatra várták az érdeklődőket. Györke Gyuláné saját gyűjtései nyomán sokat elmondó, érdekes tárlatot állított össze a település elmúlt száz évéből.

Bajánsenyén Györke Gyuláné állított össze múltidéző tárlatot, melyen két esküvői ruha látható: az egyik az övé, a másik az édesanyjáé volt. Az édesanyja ruhája a földben elásva túlélte a világháborút, majd más módon ugyan, de átvészelte a kitelepítések idejét is (Fotó: Szendi Péter)

Péntek délelőtt tíz órakor kezdődött Kerkáskápolnán az Őrségből kitelepítettek emléknapja: előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők a közösségi házban. Délután két órakor avatták fel a kitelepítettek emlékművét, melyet a batthyányszeri buszfordulónál helyeztek el. Keserű József, a település polgármestere felidézte azokat a borzalmas éveket, amikor az egykori őrállók leszármazottait kiszakították a szülőfalujukból. 1950 és 1953 között 34 helyit telepítettek ki, mára közülük senki nem él a településen. A polgármester szerint bármilyen kicsi is a település, szükség van az emlékműre, mert így tudnak azonosulni azzal a tragédiával, amit az 1950-es évek és következményei jelentettek számukra. Keserű József beszéde után leleplezték és megkoszorúzták az emlékművet, majd V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár lépett a mikrofonhoz. Úgy fogalmazott: az itt felnövekvő gyerekeknek már megadatik, hogy megértsék az 1950-es évek lényegét, embertelenségét. Azok előtt, akik ránéznek az emlékműre sorsok, arcok, történetek elevenednek meg, már nem lehet ismeretlen az akkor elhurcoltak sorsa. Kiemelte, hisz abban, hogy az emlékműnek közösség-összetartó ereje is lesz, hiszen emlékeztet a borzalmakra és figyelmeztet is döntéseink felelősségére.

A buszfordulónál lévő emlékművet megkoszorúzta Boncz József, akit egykor, az 1950-es évek elején innen telepítettek ki. Őt fia, Boncz László kísérte el. Az ünnepségen a kitelepítettekről V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár is megemlékezett (Fotó: Szendi Péter)

A programsorozat délután a szlovéniai kapornaki találkozóval folytatódott, Fókuszban a töktermesztés és feldolgozás címmel. Hatkor díszmadár kiállítás nyílt Hegyhátszentjakabon, fél hétkor pedig Bajánsenyén múltidőző tárlatra várták az érdeklődőket. Györke Gyuláné saját gyűjtései nyomán sokat elmondó, érdekes tárlatot állított össze a település elmúlt száz évéből. Nemcsak fotókat, régi újságcikkeket, dokumentumokat keresett elő, hanem egykori eszközöket is kiállított a művelődési házban. Érdekességként például két esküvői ruha is látható a tárlaton: az egyik az övé, a másik az édesanyjáé volt. Az édesanyja ruhája a földben elásva túlélte a világháborút, s átvészelte a kitelepítések idejét is. Elmondta, hogy édesanyja két dolgot vitt magával a kitelepítéskor: a karikagyűrűjét és a ruhát, melyben férjhez ment. A tárlaton, mely a vásár ideje alatt is látogatható, ezt is megnézhetik az érdeklődők.

A vásár hivatalosan szombaton kilenc órakor kezdődik, köszöntőt mond Kovács Ferenc megyei elnök. Ezt követően a művelődési házban több kiállítás is nyílik, 10 órától pedig Az Őrségi Nemzeti Park szervezésében szertúrára várják az érdeklődőket. Napközben kézműves foglalkozás és játszóház is lesz, a színpadon pedig egymást váltják a fellépők. Este a Sipőcz Rock Band és a Fáraó együttes ad koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!