Őriszentpéter

2014.10.26. 11:10

Őriszentpéteri iskolások az Országházban

Őriszentpéter - Budapesten rendezték meg október 14-én magyarországi és határon túli résztvevőkkel a IV. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlést az Országház Felsőházi termében.

Fekete Lászlóné

A közel 300 diákot a rendezvény házigazdái, dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke és dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke fogadták.

A gyermekek világnapjának megünneplésére Milyen kérdést intéznék a miniszterhez, ha képviselő lennék? című pályázat útján kerültek be a tanulók. A felkért tanulók Rétvári Bence, dr. Nagy István és L. Simon László parlamenti államtitkárokhoz, dr. Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkárhoz és több meghívott felelőshöz intézhettek kérdéseket.

Vas megyét egyedül az őriszentpéteri általános iskolások képviselték.

Korán és lelkesen indult külön busszal a felső tagozatos tanulókból álló csoport.

Vas megyét egyedül az őriszentpéteri iskolások képviselték. A képen a hátsó sorban balról Iván Levente hetedikes tanuló, dr. Kövér László házelnök, Fekete László kísérő, Hollósi Aladár kérdező tanuló (Fotó: Fekete Lászlóné)

A kétórás ülést dr. Kövér László házelnök vezette le. Magyarországról és a határon túli magyarlakta területekről a kérdező diákoknak államtitkárok válaszoltak. A diákparlament a válasz után gombnyomással szavazhatott elfogadja-e a választ. Derültséget okozott, amikor a diákok három alkalommal is nem fogadták el a felelős államtitkár válaszát. Szavaztak a gyerekek a válaszokról, megérinthette őket az a légkör, amit az Országház épülete sugall, és bepillantást nyertek a felnőtt képviselők munkájába.

Tavaly a kérdező őriszentpéteri iskolás válaszadója egyéb munkája miatt nem jelent meg a diákparlamenten. Most ismét pályáztak a lehetőségre, és Hollósi Aladár nyolcadikos tanuló végre feltehette kérdését a Parlamentben: Milyen szakmát, mit tanuljon az az őrségi gyerek, aki a szülőföldjén képzeli el a jövőjét? Hogyan tud majd segíteni idősödő szüleinek, nagyszüleinek, ha esetleg messze kerül a szülői háztól?

Idén dr. Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár javasolta a turisztikai, a vendéglátási, a mezőgazdasági, valamint a szentgotthárdi Opel gyár lehetőségeit.

Ebéd után közös fotó készült dr. Kövér László házelnökkel, aki készségesen beszélgetett a gyerekekkel.

A gyerekek megtekintették az Országházat és az Országgyűlési őrség díszelgési bemutatóját. Sor kerülhetett még a Citadella megtekintésére, ahol Budapest csodálatos panorámájában gyönyörködhettek a tanulók.

A segítő kíséretet, az országházi étkezéseket, az ajándékozást jól szervezetten megoldották a szervezők. Úti csomaggal ellátva, sok élménnyel tértek estére haza a diákok.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!