Örség

2013.10.24. 15:40

Őrzik a múltunkat, a jövőnek

Őriszentpéter - Szerencsés helyzetben vannak azok, akik az Őrségben szeretnének kirándulni. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai számos olyan túraútvonalat, tanösvényt hoztak létre, melyet gyalog vagy akár kerékpárral is élvezet végigjárni.

Bajdó Bettina

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója a túraútvonalak kapcsán a park fontos munkájáról, a természetvédelemről beszélt először.

– Két nagyon fontos feladatunk van, a megőrzés és a természeti értékek bemutatása – folytatta az igazgató. – Az értékeket sokféleképpen be lehet mutatni, s fontos, hogy megismertessük az ide érkezőkkel a természet csodáit. Azonban minden csoport mellé nem tudunk kísérőt adni, így olyan megoldást kellett találni, mely szakember vezetése nélkül is fontos információkhoz juttatja a látogatókat.

Az első tanösvényt Kőszegen Bechtold István hozta létre németországi minta alapján. Egy külföldi utazása során látott ilyet, s arra gondolt, itthon is meg lehetne valósítani. A tervekből valóság lett, s létrejött az első tanösvény. A vandálok azonban néhány eligazodást segítő táblát az évek során tönkretettek. Akkor a zártkertek tulajdonosait kérték meg, hogy a táblákat a területükre rakhassák le. Eleinte aggódtak, hogy mit szólnak majd a kerttulajdonosok a kéréshez, ám minden zokszó nélkül belementek. Sőt, a végén azok is kértek táblát, akiknek nem jutott a kertjébe.

– Személyesen is ismertem Bechtold Istvánt, munkásságát, s az Őrségben kialakított tanösvények története hozzá vezethető vissza – emelte ki az igazgató. – Azt tapasztaltuk, hogy sokan eljönnek ide látogatóba, ám kevés az idejük. Nekik is szerettünk volna kedveskedni, ezért alakítottuk ki a tanösvényeket. Így ezeket végigjárva fontos információkat kaphatnak a tájról, a növényfajokról amellett, hogy egy jót kirándulnak is.

Az egyik ilyen büszkeségük, a Rezgőnyár tanösvény nemrég, Az év ökoturisztikai létesítménye 2013 pályázaton tanösvény kategóriában harmadik helyezést ért el. A tanösvény Őriszentpéteren, a Harmatfű Természetismereti Oktatóközpont épülete melletti erdősávban létesült. Bemutatja az erdei szukcessziót, az Őrségi Nemzeti Parkra jellemző növény és állatvilágot, valamint a tókák élővilágát.

– Nagy büszkeségünk ez a tanösvény, mivel az erdő fejlődését mutatja be – tette hozzá az igazgató. – Azt, hogy egy erdőtlen terület hogyan is kezd el fejlődni, s hogy milyen módon jutunk el a fejlődés végállomásához. Arra törekedtünk, hogy az információk ne legyenek túl tudományosak, hiszen nem szakemberek számára hoztuk létre a tanösvényt, hanem azt szeretnénk elérni, hogy az átlagemberek számára legyen érthető és élvezhető. A tanösvényt 2002-ben alakítottuk ki, azonban az évek alatt elhasználódott, döntően a csapadék és a napfény miatt. Elöregedett, ezért felújításra szorult. Sikerült pályázaton pénzt nyernünk hozzá, megújult formájában a régi információk mellett újakkal is várja az érdeklődőket.

A megújult tanösvényt interaktívvá vált, így azok, akik végigmennek rajta, játékos módon ismerhetik meg a különböző fafajokat, az itt élő állatokat.

– Nemcsak ez a tanösvény a büszkeségünk – fűzte hozzá dr. Markovics Tibor. – Felmértük azt is, hogy egykor milyen őshonos gyümölcsfajták voltak a környéken, ez alapján alakítottuk ki a Csörgőalma gyümölcsöskertet. Itt azokat a régi, helyi, őrségi, vendvidéki, hetési gyümölcsfajtákat mutatjuk be, amelyek permetezés, vegyszerezés nélkül is szépen teremnek, jól ellenállnak az időjárás szeszélyeinek, s ízletes, zamatos gyümölcsöt érlelnek. Hihetetlen az ízviláguk, s csodálatra méltó, hogy minden egyes fajtának megvolt a maga funkciója. A célunk, hogy megőrizzük ezeket a fajokat. Fát nem adunk el, azonban ha valaki oltóvesszőt kér, akkor szívesen adunk.

A szalafői Pityerszeren is létrehoztak egy tanösvényt, mely az egykori kaszálókat mutatja be, nemcsak a fákat, hanem az élővilágot is, kitérve a ritka fajokra. Azt is szemléltetik, hogy ezek a fajok hogyan kötődnek a gyümölcsösökhöz. Igazi élmény végigjárni az útvonalat, csakúgy, mint a többit. Felsorolni is nehéz lenne, hogy hány ösvény, túraútvonal várja az ide érkezőket. Aki pedig nemcsak a természeti kincsekre kíváncsi, annak nagy élmény lehet az épített értékek között barangolni útjelzők mentén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!