Örség

2014.09.25. 10:09

Tök jó lesz idén is a tökfesztivál

Őrség - Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a hét végén Őriszentpéteren és még három másik településen – Nagyrákoson, Magyarszombatfán és Szalafőn – az Őrségi Tökfesztivált.

Kálmán György

Az esemény az utolsó az idei térségi nagyrendezvények sorában, amelyek még júniusban a Virágzás Napjaival kezdődtek, majd a 34. Őrségi Vásárral folytatódtak. Júliusban a magyarszombatfai Nemzetközi Fazekas Napok, és a nagyrákosi Völgyhídi Vásár színesítette a kínálatot. Augusztusban tíz napon keresztül nyitott portákkal és gazdag kulturális programmal várta vendégeit a Hétrétország Köztivál. Nem állandó programja ugyan a régiónak, de az idén Őriszentpéteren rendezték meg a Református Egyházi Napok a Dunántúlon (REND) elnevezésű háromnapos eseményt is. A felsorolásból is kitűnik, hogy gazdag volt a 2014-es Őrségi Nyár.

Erre kívánják most feltenni a pontot a szervezők a 11. alkalommal megrendezendő Őrségi Tökfesztivállal – tudtuk meg Őr Zoltán őriszentpéteri polgármestertől, aki elmondta, hogy a Tökfesztivál a térség leginnovatívabb eseményévé vált az elmúlt évek során. A kezdetben egynapos program ma már négy településen, három napon át zajlik. „Tökjárat” köti össze a helyszíneket, és sikerült a lakosságot is bevonni a programokba a tökös porták elnevezésű vetélkedéssel.

Az őriszentpéteriek büszkesége, a helyi termelői piac is gazdagítja az elmúlt évtől a kínálatot. Volt esztendő, amikor más eseményekkel együtt rendezték meg a tökfesztivált, volt, amikor önállóan, ám minden alkalommal sikeres volt.

- A rendezvény országos hírűvé vált, hazánk szinte minden szegletéből érkeznek látogatók ilyenkor az Őrségbe. A legnagyobb siker viszont mindenképpen az, hogy a fesztivál megmaradt tiszta kézműves vásárnak. Ahogy azt sejteni lehetett, az évek során a tökfesztivál „őszi” őrségi vásárrá nőtte ki magát. – hangsúlyozta a polgármester, majd arról szólt, hogy a rendezvényt V. Németh Zsolt államtitkár nyitja meg holnap 11 órakor Őriszentpéteren. Minden idők leggazdagabb kulturális és szórakoztató programkínálata színesíti az eseményt, szinte minden művészeti ág képviselteti magát. Szombaton Szalafőn 13 órakor a Bikini, Őriszentpéteren 17 órakor Péterfy Bori & Love Band adnak élő koncertet. Vasárnap Török Ádám és a legendás Mini együttes lép színpadra a kisvárosban. Népzenével és tánccal a soproni Fajkusz Banda és Muszka Ilona és Muszka György kalotaszegi, mérai táncosok, valamint Németh Ferenc és tanítványai szórakoztatnak mindkét helyszínen. A latin zenét az Intermezzo Latin Club együttes hozza el, a népdalt és a metál zenét pedig a Palmetta zenekar ötvözi. Lesz gasztronómiai bemutató, látványfőzés, rajz-, töklökő-, tökfaragó verseny, töklámpás-felvonulás és tökkirályválasztás.

Őr Zoltán polgármester elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, most is áll pályázati támogatás a rendezvény mögött. Ezt az összeget a rendező települések közt elosztották, ám az önkormányzatoknak is kellett még hozzátenniük. Az eseménynek továbbra is jelentős a helyi gazdaság szervező ereje. Nem véletlen az sem, hogy a tökfesztivál a nyugat-dunántúli régió kiemelt gasztro-turisztikai rendezvénye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!