nincs ellenzéki közöttük

2017.12.01. 08:35

Az új zimbabwei elnök megnevezte kormánya tagjait

A testület főképpen a kormányzó párt iránt elkötelezettekből, valamint azokból a hadsereghez köthető emberekből áll, akik segítettek elmozdítani a korábbi elnököt, Robert Mugabét.

A kabinet névsorában ellenzéki politikus nem szerepel, amiből megfigyelők arra következtetnek, hogy Mnangagwa, aki sokáig volt Mugabe szövetségese, nem lép túl árnyékán.

A 22 tagú kormány tagjainak nevét az állami tévé műsorában ismertették. A listán szerepel például Sibusiso Moyo vezérőrnagy, akit a külügyi tárca élére jelöltek, Perrance Shiri légi marsall, az agrártárca várományosa, valamint Chris Mutsvangwa, a zimbabwei háborús veteránok vezetője, aki a tájékoztatási minisztériumot vezeti majd.

Moyo vezérőrnagy november 15-én jelentette be a katonai hatalomátvételt, amely után házi őrizetbe helyezték Mugabét. A volt elnök, aki 37 évet töltött a hatalomban, azért kényszerült lemondásra, mert alkotmányos vádemelést megkezdését helyezték kilátásba vele szemben. Ezután a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió – Hazafias Front (ZANU-PF) kormánypárt azt a Mnangagwát jelölte államfőnek, akit két héttel korábban menesztett az alelnöki tisztségből Mugabe.

Az új kormány tagjainak ismertetésekor nem esett szó arról, hogy lesz-e alelnöke az országnak.

Szakértők szerint egyes zimbabweiek abban reménykedtek, hogy az új vezető kormányába a politikai élet sokkal szélesebb köréből választanak majd, a csütörtök esti bejelentést éppen ezért ezek az emberek kiábrándultsággal fogadták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában