Erőszak

2017.12.14. 13:20

Egy fiatal nő brutális meggyilkolása miatt ítéltek halálra egy férfit Indiában

Halálra ítéltek egy férfit csütörtökön Indiában egy fiatal nő megerőszakolása és brutális meggyilkolása miatt – közölte az ügyészség.

A nagy felháborodást keltő eset 2016-ban történt a délnyugat-indiai Kerala szövetségi államban. A 30 éves egyetemista nőt, Dzsisát az anyja holtan találta meg a házukban, a holttest nemi erőszakra, fojtogatásra, késelésre és kínzásra utaló jeleket viselt.

Az elítélt fellebbezhet a döntés ellen.

A szörnyű eset nyomán heves vita kezdődött az indiai nők – különösen pedig a legalacsonyabb társadalmi helyzetűek, a dalit kasztba tartozók – biztonságáról. A gyilkosság utáni hetekben folyamatosak voltak a tüntetések amiatt, hogy a hatóságok késlekedtek az ügy felderítésével. A tiltakozók szerint a hatóságok félrevitték a nyomozást, csak mert az áldozat és családja az „érinthetetlenek” (dalitok) kasztjába tartozott.

Négy évvel korábban, 2012-ben Indiában országos felháborodást váltott ki, hogy Újdelhiben egy buszon több férfi csoportosan megerőszakolt és meggyilkolt egy fiatal nőt. Az eset nyomán szigorították a szexuális bűncselekményekre vonatkozó törvényeket. A hivatalos statisztikák szerint 2016-ban csak minden negyedik, a nemi erőszakkal kapcsolatos ügyben ítélték el az elkövetőt. Aktivisták szerint ennek oka a felületes rendőrségi nyomozás.

Ezek is érdekelhetik