Választás 2018

2018.01.27. 09:05

Február 17-én kezdődik a hivatalos kampány 

Ebben az időszakban a műsorszolgáltatók a jelölőszervezetek politikai hirdetését azonos feltételek mellett tehetik közzé. A politikai hirdetéshez véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos.

Három hét múlva, február 17-én, a szavazást megelőző 50. napon kezdődik az országgyűlési képviselő-választás hivatalos kampánya, akkortól lépnek életbe a kampányra vonatkozó szabályok.

A választási eljárásról szóló törvény szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a választók közvetlen megkeresése, a politikai reklám és politikai hirdetés, valamint a választási gyűlés.

Nem minősül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció.

A választási kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot és szórólapokat, de fel kell tüntetni rajtuk, hogy ki készítette a hirdetményt.

Épület falára vagy kerítésére csak a tulajdonos, a bérlő, állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet plakátot elhelyezni.

A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy ne fedje más jelölt vagy párt plakátját és károkozás nélkül eltávolítható legyen. Fontos szabály, hogy a plakátot annak kell eltávolítania a választást követő 30 napon belül, aki elhelyezte.

A kampányban a választási gyűléseket nem kell bejelenteni a rendőrségnek, de a rend fenntartásáról a szervezőnek gondoskodnia kell. Ez nem jelenti azt, hogy a szervezőnek más engedélyeket ne kellene beszereznie: a közterület-foglalást az önkormányzattal kell egyeztetnie, ha pedig a rendezvény közúton van, a közút kezelőjének hozzájárulására van szükség.

A szavazás napján viszont már nem lehet választási gyűlést tartani.

Kampányidőszakban a műsorszolgáltatók a jelölőszervezetek politikai hirdetését azonos feltételek mellett tehetik közzé. A politikai hirdetéshez véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos.

Mivel a kampánycsend megszűnt, a választás napján is lehet kampányolni.

A szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 méteres távolságon belül azonban – közterületen – választási kampánytevékenység a szavazás napján nem folytatható.

A Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria következetes gyakorlata szerint csak a hivatalos kampányidőszakban történő politikai tevékenység számít kampányolásnak, az ezen az időszakon kívüli szórólapozás, plakátolás, a választók közvetlen megkeresése nem tekinthető annak.

Borítókép: MTI/Ujvári Sándor

Címkék#csend

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában