nem enyhül a feszültség

2018.01.21. 17:24

Tüntettek Szalonikiben Macedónia neve ellen

A görög tüntetők azt kifogásolták, hogy hivatalosan bekerüljön a szomszédos Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság végleges nevébe a Macedónia szó – jelentették a hírügynökségek.

A rendőrség 40 ezer tiltakozóról, a szervezők 300-400 ezer emberről beszéltek, akik az ország minden tájáról érkeztek. A Nagy Sándor makedón király szobránál gyülekező tüntetők között voltak az Arany Hajnal újfasiszta párt támogatói és más mérsékeltebb politikai csoportosulások hívei, valamint Szaloniki püspöke, aki figyelmen kívül hagyta az athéni érsek felhívását, hogy tartózkodjanak a megmozdulástól.

A tüntetők olyan jelszavakat skandáltak, hogy „Macedónia Görögország, Görögország Macedónia” vagy „El a kezekkel Macedóniától”, és elutasítottak minden olyan megoldást, amely lehetővé teszi a Macedónia kifejezés használatát a szomszédos ország hivatalos nevében. Ezt a nevet fenn akarják tartani az észak-görögországi Macedónia tartománynak, amelynek Szaloniki a fővárosa.

A tüntetés előzménye, hogy Görögország és Macedóniai Volt Jugoszláv Köztársaság január 12-én megállapodott a névvitáról folyó tárgyalások felújításában.

Macedónia 1991-ben vált függetlenné Jugoszláviától, de Görögország már akkor kifogásolta, hogy a Macedón Köztársaság nevet akarja viselni. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök egy vasárnapi lapinterjúban azonban kijelentette, hogy „nem abszurd” olyan megoldást találni, amelyben például földrajzi megszorításokkal szerepel a Macedónia név. Lényeges, hogy kiküszöböljék a területi követelések minden lehetőségét – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában