küzdés és helytállás

2018.09.09. 22:11

A magyarság történelmi megmaradásának titka a haza szeretete

A magyarság történelmi megmaradásának titka a haza szeretete – jelentette ki a kultúráért felelős államtitkár Szigetváron, a Zrínyi napok vasárnap esti zárórendezvényén.

Fekete Péter a 186. Zrínyi emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén úgy vélekedett: a küzdelmes magyar történelmet vizsgálva „hamar eljutunk arra a meglátásra, hogy emberileg alig magyarázható valóság ennek sokszor eltiport, létéért küzdő nemzetnek a fennmaradása”.

A magyar történelem küzdelmes időszakaira is kitérve a politikus hozzátette, hogy

Magyarország minden veszteség ellenére nemcsak fennmaradt, de „óriásit alkotott és alkot”, miközben hatalmas értékeket ad a világnak.

„Az, hogy évezredes küzdelmek után, dacolva túlerővel, elnyomással, álnoksággal, árulásokkal, ma egy gyarapodó, erősödő országban élhetünk, kultúráját, identitását őrző nemzetállamként, a hazaszeretetnek köszönhető” – hangoztatta az államtitkár, akinek megfogalmazása szerint „a magyarság történelmi megmaradásának titka a haza szeretete”.

Szigetvár, Eger, Mohács, Buda, vagy akár a Corvin köz üzen a mai nemzedékeknek, Európának és a világnak – mondta Fekete Péter azt is hangsúlyozva, hogy

„a hazaszeretet sohasem veszíthet”. Ez az erő a magyar lét titka, a magyarság öröme

- összegzett.

Az államtitkár úgy folytatta, a hazaszeretet egyben felelősségvállalás, áldozathozatal, küzdés és helytállás is, továbbá naponkénti munka a nemzet gyarapodásáért, jövőjéért, biztonságáért, „ha kell, akár más nemzetek javára, segítésére és nem kárára”.

Fekete Péter szerint napjainkban ismét sorskérdés a nemzetállamok léte, keresztény hit és kultúra, valamint az országhatár védelme, a magyarság megerősödése. Beszéde zárásaként, hallgatóságát biztatva úgy fogalmazott: „fogadjuk szívünkbe ősi örökségünket, a hazaszeretet megtartó erejét , örömét és felelősségét, főt hajtva Szigetvár hősei, Zrínyi Miklós és vitézeinek hűsége előtt”.

Vass Péter, Szigetvár független polgármestere a Zrínyi napok programjainak tapasztalatait értékelve azt mondta: a rendezvények mind minőségében, mind mennyiségében méltóak voltak a város hőséhez.

A koszorúzással véget ért emlékünnepségen közreműködött Moravetz Levente színművész, Varga Miklós énekes, a Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar, a Csáktornyai Zrínyi Gárda, a Szigetvári Zrínyi Gárda és a Zrínyi-vitézek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában