Gazdaság, identitás, értékőrzés

2018.10.18. 12:35

Egyre fontosabb lesz Magyarország és Ciprus kapcsolata

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Ciprus fontos szerepet játszat a jövőben Közép-Európa energiabiztonságának megteremtésében is, mert a sziget körüli gázmezőkön rendkívül gazdag gázvagyonra leltek.

Felértékelődik Magyarország és Ciprus együttműködésének jelentősége, mivel az Európai Unió jövőjéről szóló viták egyre intenzívebbé válásával fontosabb lesz azoknak az országoknak az együttműködése, amelyek ragaszkodnak a nemzeti identitásukhoz, a történelmi hagyományaikhoz és a keresztény kulturális örökségükhöz – mondta csütörtökön az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután szerda késő este Nicosiában tárgyalt Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi külügyminiszterrel.

A miniszter hangsúlyozta, hogy

Magyarország és Ciprus is ilyen ország, ezért az EU jövőjéről szóló vitákban a legtöbb kérdésben közös és egybevágó álláspontot képviselnek.

Abban hisznek, hogy Európa és az EU akkor lehet erős, ha erős országok és erős tagállamok alkotják – tette hozzá.

A két külügyminiszter tárgyalásain szó volt a kisebbségi jogok védelmének fontosságáról egész Európában, egyetértettek abban, hogy ez nemzetközi jogi kérdés, amelynek a tiszteletben tartása mindenkinek a kötelessége – jelezte.

Szijjártó Péter szerint Ciprus fontos szerepet játszat a jövőben Közép-Európa energiabiztonságának megteremtésében is, mert a sziget körüli gázmezőkön rendkívül gazdag gázvagyonra leltek.

Szijjártó Péter energetikai együttműködési szerződés megkötéséről állapodott meg ciprusi kollégájával, és bejelentette: Magyarország úgy döntött, hogy

még az idén konzuli képviseletet nyit Nicosiában.

Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi külügyminiszter találkozója Nicosiában 2018. október 17-én este.

Forrás: MTI/KKM / Mitko Sztojcsev

Ezek is érdekelhetik