nem kímélték

2019.03.10. 16:51

Felgyújtották és fosztogatták Algéria legrégibb múzeumát

Az 1897-ben felavatott algíri múzeum az egyik legrégebbi egész Afrikában, gyűjteménye 2500 év történetét és művészetét öleli fel.

A pénteki kormányellenes tüntetések idején felgyújtották és fosztogatták Algéria legrégibb múzeumát, az algíri Nemzeti Régészeti és Iszlám Művészeti Múzeumot – jelentette be az észak-afrikai ország kulturális minisztériuma.

A közlemény szerint az utcán zajló tömegtüntetést használták ki „bűnözők” arra, hogy észrevétlenül bejussanak az épületbe, ahol „kifosztották a múzeumi szárnyak egy részét, kiállítási tárgyakat loptak el, irodákat gyújtottak fel, dokumentumokat, köztük leltári nyilvántartásokat semmisítettek meg”.

A minisztérium szerint csak a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhető, hogy sikerült megakadályozni a tűz átterjedését az adminisztrációs helyiségekről a kiállítótermekre. A közlemény megjegyzi, hogy sikerült „visszaszerezni” egy szablyát a francia hódítással szembeni ellenállás korából, a 19. század első feléből.

A francia uralom (1830-1962) idején, 1897-ben felavatott algíri múzeum az egyik legrégebbi egész Afrikában, gyűjteménye 2500 év történetét és művészetét öleli fel.

A minisztérium a történelmi örökség elleni bűncselekménynek nevezte a múzeum megtámadását.

A közlemény megjegyzi, hogy már egy héttel korábbi, március 1-jei tüntetés alkalmával is megpróbáltak bűnözők behatolni a múzeumba, de akkor nem jártak sikerrel. A támadások nyomán megerősítették a biztonságot az épület körül.

A múzeum az elnöki székhelyhez vezető sugárút egyik kereszteződésében áll.

Abdul-Azíz Buteflika hivatalban lévő elnök elleni tiltakozások február közepe óta tartanak, amikor az idős és beteg, az országot 1999 óta irányító politikus bejelentette, hogy az áprilisi választásokon újra indulni akar az elnöki tisztségért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában