rasszista bűncselekmény miatt

2020.02.07. 12:59

Felfüggesztett börtönre ítélték a Jobbik újpesti politikusát

Az ismert radikális Szabó Balázs és két társa Budapestre látogató tunéziai turistákat vert össze.

Rasszista bűncselekmény miatt két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Szabó Balázs jobbikos, ám összellenzéki színekben induló újpesti önkormányzati képviselőt és két társát elsőfokon a II. és III. Kerületi Bíróság – tudta meg a PestiSrácok.hu.

A bírósági döntés szerint az ismert radikális politikus és két társa Budapestre látogató tunéziai turistákat vert össze.

Szabónak nem ez az első ügye,

hiszen csoportosan elkövetett garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak miatt egyszer már pénzbüntetéssel sújtották.

A jobbikos politikus és bűntársai a vád szerint

sörösüveggel és kavicsokkal dobálták meg, majd megverték a szabadságukat Magyarországon töltő tunéziai fiatalokat, akiket először –több társukkal együtt – körbeálltak és rugdostak, majd szidalmazni kezdték a külföldieket azzal a felszólítással, hogy „takarodjanak az országból”.

Szabóék ellen eredetileg garázdaság miatt indult eljárás, ám az ügyész gyűlölet-bűncselekményre módosította a vádat, majd a II. és III. Kerületi Bíróság február 5-én két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönre ítélte három rendbeli közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt az ellenzéki képviselőt és vádlott-társait – derült ki a Fővárosi Főügyészség portálunknak küldött válaszából, amiben nem nevezték meg a vádlottakat.

Hozzátették: a kerületi ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás miatt fellebbezést jelentett be, így az ügy másodfokon folytatódik.

Nem az első ügye, mégis felsorakozott mögötte az ellenzék

Az ügyészség lépése azért sem meglepő, mert Szabó Balázst 2008-ban egyszer már pénzbüntetésre ítélték, miután egy tüntetésen csoportosan elkövetett garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak bűntettében bűnösnek találták. Szabó már mentesült a büntetés hatálya alól, ám a tunéziaiak megverése miatti eljárás 2018. év végi kezdetén ez még nem szerepelhetett az erkölcsi bizonyítványában, miután az eljáró bírónő ki is mondta, hogy büntetett előéletűnek minősült.

Szabó és több társa ellen emellett még

a Fidelitas aktivistáinak 2018. áprilisi megverése miatt is eljárás van folyamatban,

mivel az alapos gyanú szerint az országgyűlési választások előtti időben a XI. kerületben támadták meg és bántalmazták a fiatal aktivistákat.

Szabó Balázs Újpest 10. számú egyéni választókörzetének, egyben települési kompenzációs listás jelöltje volt a Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd, LMP, Jobbik, UPK Újpestiek Közössége szervezetek alkotta ellenzéki összefogásnak, majd az őszi önkormányzati választáson képviselővé is választották. Az ellenzék politikus jelenleg alelnöke a Közművelődési és Oktatási Bizottságnak, illetve tagként ül a Pénzügyi és Költségvetési, a Népjóléti és Lakásügyi, a Gazdasági és Tulajdonosi, valamint a Közbiztonsági (!!) Bizottságban is. Szabó zűrös ügyei, ahogy korábban, várhatóan az elsőfokú ítélet kimondása után sem fogja zavarni az ellenzéki összefogást és a momentumos polgármestert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában