Ország-világ

2020.07.03. 14:33

Lengyel elnök: a V4 legyen a koronavírus-járvány utáni európai fejlődés pólusa

Andrzej Duda lengyel elnök pénteken Varsóban üdvözölte a regionális csúcstalálkozóra megérkezett miniszterelnököket.

Varsó, 2020. július 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Andrzej Duda lengyel elnök (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóján 2020. július 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotós: Fischer Zoltán

A lengyel elnök arra biztatta a V4 kormányfőit, hogy közös álláspontot dolgozzanak ki az EU 2021-2027-es költségvetési tervezetéről, és hatékony tárgyalásokat folytassanak erről az uniós színtéren.

Akarjuk, hogy térségünk „a koronavírus-járvány utáni európai fejlődés pólusa legyen” – fogalmazott, hozzátéve: ehhez ambiciózus, a fejlődésen, az európai kohézión és a komoly infrastrukturális fejlesztéseken alapuló, „az európai gazdaságot térségünkben is serkentő” uniós költségvetésre van szükség.

Utalva a V4 alapításának jövő évi 30. évfordulójára, Duda két, szerinte kulcsfontosságú történelmi mozzanatot emelt ki:

egyrészt a regionális együttműködés érveket nyújtott a V4-államok uniós integrációjával is járó európai egyesítéshez, másrészt az utóbbi években a csoport erőteljes álláspontjának köszönhetően a kulcsfontosságú ügyekben befolyásolni tudta az egész EU döntéseit.

Például a menekültek átirányításának kérdésében óriási nyomásgyakorlás ellenére kezdettől fogva igazuk volt – jelentette ki Duda. Aláhúzta: a V4 nem egyezik bele a befogadó országok, valamint a menekültek beleegyezése nélküli átirányításába. „A kényszerű áthelyezés ellentmond az emberi jogoknak, és igazából serkenti az embercsempészetet” – tette hozzá.

Úgy látta: a jelenleg megújuló migrációs válság idején a V4 alapfeladata a határok biztosítása, ezáltal az állampolgárok biztonságának megőrzése, a migrációt kiváltó konfliktusok helyszíni kezelése.

Orbán Viktor közösségi oldalán fényképet is közölt a lengyel elnökkel való találkozásáról:

Az uniós költségvetési tervezetet illetően péntek reggel, a V4-csúcstalálkozót megelőzően, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a szlovák hivatali kollégájával, Igor Matoviccsal közös sajtóértekezleten örvendetesnek nevezte, hogy Varsó és Pozsony, de az egész V4 is nagyon hasonló álláspontot képvisel.

Matovic a beiktatása utáni első hivatalos látogatására érkezett a lengyelországi V4-csúcsra. A sajtóértekezleten elmondta: Szlovákia meríteni akar a lengyel tapasztalatokból az uniós alapok hatékony felhasználása terén, mivel Pozsonynak ez nagy gondokat okoz, és nagy problémát jelent az eszközök felhasználásához kötődő korrupció is.

A V4 kormányfői Duda beszédét követően a varsói Belweder elnöki palotában értekeznek, ezt követően közös sajtóértekezletet tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában