Ország-világ

2020.08.25. 21:13

Kicsoda Michael Roth, a németországi magyarellenes lobbi vezetője?

Minden alap nélküli támadást indított múlt héten Magyarország ellen Michael Roth, német külügyi államtitkár. Roth-ot a német nagykoalíciós kormányba a szociáldemokraták delegálták. A külügyi államtitkár a magyarellenes lobbi vezéralakja, szoros kapcsolatban van Soros Györggyel és szervezeteivel, 2017-ben közös előadást is tartott a tőzsdespekulánssal. A Soros által finanszírozott álcivil szervezetekkel is rendkívül gyakran találkozik Roth, 2010 óta minden évben legalább egy interjút ad valamelyik magyar propagandalapnak, amelyben a magyar kormányt támadja. A mostani, hamis antiszemita vádak mögött valójában a hagyományos családmodellen alapuló magyar alkotmány áll.

A német szociáldemokrata külügyi államtitkár Magyarországról tett kijelentése elfogadhatatlan, minden alapot nélkülöző politikai vádaskodás – mondta Magyar Levente, miután bekérették Németország budapesti nagykövetét. Mint ismert, Michael Roth német politikus egy nyilatkozatában antiszemitizmussal vádolta meg Magyarországot – írja az Origo.

De ki is valójában Michael Roth?

Roth 1970-ben született, 1998 óta a szocdemek parlamenti képviselője. 2013-tól volt Európa-ügyi miniszter, majd később külügyi államtitkár. Roth 2010 óta gyakorlatilag folyamatosan elképesztő vehemenciával támadja a jobboldali magyar kormányt. 2010 előtt, amikor a szocialista kormány súlyosan korlátozta többek között a gyülekezési szabadságot, egyetlen kritikus megjegyzése sem volt.

Mostani támadásának egyik oka az lehet, hogy a magyar kormány ellenáll a genderlobbinak és az LMBTQ ideológiának, a magyar alkotmány kimondja, hogy a család egy férfi és egy nő kapcsolatán alapul.

Michael Roth nyíltan vállalja homoszexualitását. 2012 óta hivatalos kapcsolatban él partnerével, Michael Kloeppnerrel, gyakran fotózkodnak nyilvánosan, ezzel az azonos neműek párkapcsolatát propagálva.

2018-ban részt vett a belgrádi melegfelvonulás záróeseményén, ahol azt kifogásolta, hogy az uniós tagállamok felében továbbra sem legális az azonos neműek házassága (Németországban 2017. október óta házasodhatnak az azonos neműek, előtte bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíthettek. Meg kell jegyezni, hogy az azonos neműek házasságát lehetővé tevő törvény szavazásán Angela Merkel kancellár nemmel voksolt).

Soros egyik leghűségesebb szövetségese

Roth mindezek mellett nagyon erős szövetségese Soros Györgynek és a hozzá kötődő szervezeteknek és politikusoknak. 2017-ben például közösen lépett fel a tőzsdespekulánssal, és tartott előadást Berlinben az Európai Roma Kulturális Központ megnyitóján.

Lancement á Berlin de l'Institut rom européen pour les arts et la culture ERIAC. Avec G. Soros et Michael Roth pic.twitter.com/OkcCJDkY2B

— delphine nerbollier (@delphnerbollier) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">June 8, 2017

Roth 2018. februárjában is nekitámadt Magyarországnak. Akkor az az ötlete támadt, hogy létre kellene hozni egy EU-s pénzalapot az (ál) civil szervezetek támogatására azokban a tagállamokban, amelyekben úgymond veszélybe kerül a jogállamiság. Természetesen Magyarországra gondolt elsősorban, amit nem is tagadott, ahogy azt sem, hogy a Soros Györgyöt ért bírálatok nem tetszenek neki.

Érdekes egybeesés volt, hogy éppen Roth nyilatkozatának megjelenése előtti héten járt nála a Soros György által pénzelt Helsinki Bizottság két munkatársa, Víg Dávid és Lederer András (az SZDSZ ifjúsági szervezetének, az Új Generációnak egykori elnöke) lobbizni – erről a közösségi médiában fellelhető fotók is tanúskodnak – számolt be a Magyar Idők még két évvel ezelőtt.

Csak a baloldali propagandasajtónak nyilatkozott

Roth az elmúlt években mindig csak magyar baloldali propagandalapoknak nyilatkozott. Így péládul 2016. októberében azt mondta az akkor még baloldali Figyelőnek, hogy „a Népszabadság a szabadság egyik fontos hangja volt Európában. Sajnálom, hogy bezárták. Az újságírókkal, valamint a konferencia résztvevőivel (Michael Roth a Friedrich Ebert Alapítvány és a Közép-európai Egyetem konferenciáján vett részt) folytatott beszélgetések nyilvánvalóvá tették számomra, hogy nem szabad félvállról venni azt, ami jelenleg Magyarországon folyik. El kell gondolkodnunk azon, hogyan tudunk segíteni – tette hozzá.

Érdekes, hogy 2012-es novemberi látogatásán pont a Népszabadságnak árulta el, hogy Bajnai Gordonnal, a Milla vezetőivel és a Soros-féle civil szervezetek képviselőivel tárgyalt Budapesten. 2010-et követően Roth egyébként évente legalább egyszer adott egy nagyinterjút valamelyik baloldali lapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában