Ország-világ

2020.08.11. 05:54

Lövések dördültek a Fehér Háznál, Donald Trumpot mentette a titkosszolgálat

Lövések dördültek a Fehér Háznál helyi idő szerint hétfőn délután, az épületben sajtókonferenciát tartó Donald Trump amerikai elnök mondatát félbehagyva rövid időre távozott a teremből.

Washington, 2020. augusztus 4. Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2020. augusztus 3-án. Trump a nap folyamán rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelmérõl, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel. MTI/EPA/Michael Reynolds

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Michael Reynolds

A sajtókonferenciára belépett a titkosszolgálat egyik munkatársa, odafordult az amerikai elnökhöz és azt mondta: „azonnal álljon félre!”. Donald Trump távozott a teremből, később kiderült, hogy lezárták a Fehér Ház környékét, és kívülről bezárták a sajtótájékoztatónak helyet adó terem ajtaját is.

Donald Trump amerikai elnök (j) távozik a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájából
Fotó: Andrew Harnik / MTI/AP

Amikor az elnök visszatért, elmondta: nem világos, hogy mi történt, folyik a vizsgálat. Egyelőre csak annyi tudható, hogy

a Fehér Ház mellett lövések dördültek, egy embert mentővel kórházba szállítottak.

„Úgy tűnik, hogy egy személyt a titkosszolgálat lelőtt, nem tudom, milyen állapotban van, majd meglátjuk, mi történt” – fogalmazott Trump az újságíróknak. Hozzáfűzte, hogy a titkosszolgálat „uralja a helyzetet”. Az elnök egyúttal köszönetet is mondott a szolgálatnak a „gyors és hatékony” fellépésért.

A titkosszolgálat tagjai a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájánál, ahol Donald Trump amerikai elnök tartott sajtókonferenciát
Fotó: Andrew Harnik / MTI/AP

Arra az újságírói kérdésre, hogy a Fehér Ház alatti bunkerba ment-e, nemmel válaszolt. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy egyáltalán nem jött zavarba, eszébe sem jutott, hogy ne térjen vissza a sajtótájékoztatóra. „Úgy nézek ki, mint aki zavarban van?” – kérdezett vissza az újságíróknak.

A titkosszolgálat egyik tagja a washingtoni Fehér Ház egyik épületének tetején, miután a közelben lövések dördültek
Fotó: Andrew Harnik / MTI/AP

„Biztonságban érzem magam a titkosszolgálattal, fantasztikus emberek, a legjobbak közül valók, kiválóan képzettek” – jelentette ki.

A sajtókonferencián egyébként Trump tájékoztatást adott a koronavírus-járványról, és – újságírói kérdésre válaszolva – kitért arra, hogy az immár nyilvánosságra hozott dokumentumok is bizonyítják, hogy

a 2016-os választási kampány idején az Obama-adminisztráció megfigyelte, lehallgatta őt és a munkatársait.

„Mindenki benne volt: tudott róla Obama elnök, Joe Biden, az alelnök, James Comey, az FBI vezetője és a hírszerzés vezetői is. Ilyesmi talán még soha nem fordult elő korábban az amerikai történelemben, és nem szabad megengedni, hogy még egyszer megtörténhessen” – hangoztatta Donald Trump.

Rendőrautók a Pennsylvania Avenue és a 17. utca keresztezõdésében a washingtoni Fehér Ház közelében
Fotó: Patrick Semansky / MTI/AP

Borítókép: Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában