Járvány

2020.08.26. 23:06

Távozik Phil Hogan, az unió járványügyi szabályokat megsértő kereskedelmi biztosa

Az ír politikus több szabályt is megszegett, így saját hazájában is közfelháborodást keltett.

Hogan szerdán este jelentette be, hogy benyújtotta lemondását. „Egyre világosabbá vált, hogy a nemrég Írországban tett látogatásomat övező vita akadályozza uniós biztosi tevékenységemet, és aláásná munkámat az előttünk álló kulcsfontosságú hónapokban” – olvasható állásfoglalásában.

Nem sokkal korábban Peter Power, Hogan kabinetfőnöke erősítette meg az erről szóló sajtóértesüléseket a dpa német hírügynökségnek Brüsszelben.

Korábban az ír kabinet elhatárolódott Hogantől, amiért a korlátozások dacára részt vett az ír parlament golfegyesületének vacsorarendezvényén, amely nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak, továbbá közfelháborodást is keltett országában.

Az ír egészségügyi minisztérium emellett azt veti Hogan szemére, hogy a beutazását követően Írországban tett útjaival további járványügyi intézkedéseket, így vesztegzárra vonatkozó előírásokat is megszegett.

A kereszténydemokrata Fine Gael 60 éves politikusától az Európai Bizottság elnöke további magyarázatot követelt hétfőn a viselkedését illetően. Ursula von der Leyen szóvivője szerdán este azonban nem nyilatkozott az ügyben.

Hogan vasárnap nyilvánosságra hozott közleményében ismételten bocsánatot kért azért, hogy augusztus 17-én részt vett a kifogásolt rendezvényen.

Hogan december 1-je óta látta el a kereskedelmi biztos hivatalát.

Múlt pénteken Dara Calleary ír mezőgazdasági miniszter már beadta lemondását, mert részt vett a mintegy nyolcvanfős rendezvényen. Az ír kabinet csütörtökön fogadott el új korlátozó intézkedéseket, miszerint az esküvőket, istentiszteleteket és egyes kulturális eseményeket leszámítva, legfeljebb hat főben maximalizálták a beltéri rendezvények résztvevőinek számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában