börtönbüntetés

2020.10.30. 22:58

Törökországban elítéltek 27 embert egy 2014-es hírszerzési ügy kapcsán

Összesen 50 vádlottat állítottak terrorizmussal való kapcsolatok és kémkedés vádjával bíróság elé.

Börtönbüntetésre ítélt pénteken egy török bíróság 27 vádlottat, köztük egykori katonákat, akik török hírszerzési járműveket tartóztattak fel a Szíriával közös határ mentén.

2014-ben csendőrtisztek tartóztatták fel a török hírszerzés (MIT) Szíria felé tartó járműveit a határ menti Hatay török városnál, szembemenve a kormány utasításaival. A tiszteket azzal vádolták, hogy kapcsolatban állnak az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokkal, aki a török kormány szerint felelős a 2016-os, meghiúsult puccskísérletért.

Összesen 50 vádlottat állítottak terrorizmussal való kapcsolatok és kémkedés vádjával bíróság elé, közülük most 27-et ítéltek el.

A dél-törökországi Adana városának bírósága életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt egy korábbi ezredest az „alkotmányos rend megdöntésének szándéka” miatt – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A maradék 26 vádlottat szintén börtönbüntetésre ítélték, a legnagyobb büntetési tétel 30 év volt. A vádpontok között szerepelt terrorszervezettel való kapcsolat, illetve államtitkok nyilvánosságra hozása. A törvényszék 13 ember ellen ejtette a vádat, a tárgyalás a maradék 10 vádlott ellen folytatódik – derül ki a beszámolóból.

Ankara terrorszervezetként tartja nyilván Gülen mozgalmát, aki tagadja a vádakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában