részrehajló vizsgálat

2020.10.02. 16:09

Varga Judit: a jogállamisági jelentés kézikönyv a kettős mérce alkalmazásához

Az igazságügyi miniszter összegyűjtötte, mely szempontok miatt részrehajló a hazánkról készített országjelentés.

Közösségi oldalán Varga Judit azt írta: „az Európai Bizottság szerint jogállamisági jelentése egységes és objektív szempontok alapján értékeli valamennyi tagállamot. Ez nem igaz. A jelentés inkább kézikönyv a kettős mérce alkalmazásához. Kezdők és haladók egyaránt számos ötletet meríthetnek belőle.”

A miniszter „a jogállamiság legnagyobb barátait (BENELUX és északi államok) bemutató jelentések áttanulmányozása után” összegyűjtött néhányat a fönti technikákból:

Használd szelektíven a forrásokat! A magyar jelentés hivatkozik az OLAF éves beszámolójára, ugyanakkor a Bizottság ezt Belgium esetében nem tartotta szükségesnek. Akkor ugyanis kiderült volna, hogy a hagyományos saját forrásokat illetően Belgium esetében 2014-18 között kétszer annyi ajánlással lezárult vizsgálat zajlott, mint Magyarország esetében.

Az Európai Szemeszter országspecifikus ajánlásaira csak a magyar jelentés utal. Pedig ezek az ajánlások például Belgium, Dánia, Luxemburg és Svédország esetében is a pénzmosás elleni keret hatékony felügyeletére szólítanak fel.

Vizsgálj szelektíven témákat! A magyar jelentés hosszasan foglalkozik a bírák illetményrendszerével, és még a 3 éves illetményemelési programot is sikerül negatív színben feltüntetnie. Egyes BENELUX és északi államok jelentései a bíróságok egyértelmű forráshiányait taglalják, a Bizottság ezt mégsem találja problémásnak.

A Bizottság igen aggódik a magyar médiapluralizmus helyzete miatt.

A – Magyarország esetében sokat hivatkozott – Média Pluralizmus Monitor szerint a médiapiac pluralizmusa Finnországban magas kockázatnak van kitéve.

Ez persze a finn jogállamisági jelentésből nem derül ki.

Varga Judit megjegyezte: hamarosan újabb példákkal jelentkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában