bécsi terror

2020.11.05. 13:22

Kurz: teljes elszántsággal és kompromisszumok nélkül kell harcolnunk

A kormánynak több cselekvési lehetőségre van szüksége az Ausztriára leselkedő fenyegetésekkel szemben – jelezte Sebastian Kurz osztrák kancellár a parlament rendkívüli ülésén, amelyet a bécsi merénylet miatt hívtak össze csütörtökön.

A kancellár problémának tartja, hogy nem mindig áll rendelkezésre megfelelő jogi eszköz a szélsőséges iszlamisták és más kockázatosnak ítélt személyek megfigyelésére és büntetésére.

Nem ismétlődhet meg, hogy egy dzsihadista visszatérve háborítatlanul él tovább Ausztriában csak azért, mert állítása szerint már nem vall radikális nézeteket

- nyomatékosította Kurz. Egyúttal hozzátette: nagy szükség van a bírálatok kereszttüzébe került alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal reformjára.

A kancellár aláhúzta a nemzetközi együttműködés és megelőzés fontosságát.

Nem hagyhatjuk, és nem is fogjuk, hogy osztrák földön párhuzamos társadalmak működjenek, amelyek gyűlölnek minket – hangoztatta, barbároknak nevezve az ártatlanokat gyilkoló szélsőségeseket.

„Teljes elszántsággal és kompromisszumok nélkül kell harcolnunk szabad társadalmunk ellenségeivel”

- fűzte hozzá.

Ugyanakkor újból megjegyezte: nem szabad megosztani a társadalmat, és a törésvonal nem a keresztények és a muszlimok, vagy az osztrákok és a migránsok között húzódik.

Ugyanezt hangsúlyozta Wolfgang Sobotka házelnök is, aki szerint nem engedhető meg, hogy a gyűlölet megossza az embereket. „Erősebbek vagyunk, mint a gyűlölet és a terror” – mondta. „Aki azt hiszi, hogy megfélemlíthet minket, az téved” – tette hozzá.

A parlamenti politikusok részvétüket nyilvánították ki az áldozatok és hozzátartozóik felé. Kurz beszédét egyperces néma csend előzte meg.

Egy magányos terrorista négy emberrel végzett és több mint húszat megsebesített Bécs belvárosában hétfő este.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában