jól jön a segítség

2020.12.08. 06:49

Bevált az iskolaőrség, biztonságosabbak lettek az intézmények

Szeptember óta először mérték fel az iskolaőrök munkájának hatékonyságát. A rendőrség szerint az elismerő kritikák, köszönőlevelek is bizonyítják, hogy sikeres az iskolaőri szolgálat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata szerint az iskolaőri rendszer idei, szeptember elsejei bevezetése óta a tapasztalatok azt mutatják, hogy az iskolaőrök fogadtatása az érintett intézményekben kedvező volt mind a pedagógusok, mind a diákok részéről – számolt be róla a Magyar Nemzet.

A rendőrség napi kapcsolatot tart az oktatási intézményekkel, kiemelt feladatként kezeli az iskolaőrök továbbképzését.

Az iskolaőri szolgálat szempontjából legérintettebb megye pedagógusainak nevében egy tanítónő köszönte meg az iskolaőrség eddigi munkáját a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének. A rendőrség szerint az ilyen visszajelzések igazolják vissza a leghitelesebben, hogy szükség volt az iskolaőri szolgálatra.

Kosárkó Istvánné, az Alsózsolcai Herman Ottó Általános Iskola tanítónője a 2020–2021-es tanév első felének vége felé közeledve nyílt levélben köszönte meg az rendőrségnek az iskolaőrök munkáját, kiemelve a saját iskolájában dolgozó őr, a helyi Halász Zoltán helytállását. Az ORFK állományban szeptember óta iskolaőrként dolgozóhelyi férfit már ismerték az alsózsolcai iskolások, korábban a helyi könyvtárban dolgozott. A tanárok szerint nemcsak a helyi ismertség előnyös, hanem az is, hogy az iskolaőr gyakorló családapaként ért a gyerekekhez, a kicsik rajonganak érte, a nagyobbak pedig bizalmas problémáikkal is megkeresik.

A tanárok szerint, mióta iskolaőr szolgál, Alsózsolcán nem történt baleset sem, az őr rendszeresen figyelmezteti a szünetben kissé izgágább gyerekeket, megállítva a rohangálókat, kakaskodókat, betartatva a házirendet, megelőzve minden agressziót. Halász Zoltán a koronavírus második hullámában a fertőzés terjedését megelőző egészségügyi, higiéniai védekezésre is odafigyel, naponta magyarázva el a fertőtlenítés, az egyéni védekező eszközök használatának fontosságát. A köszönőlevélben kiemelték, hogy az iskolaőri rendszer bevezetésével megszűnt a tanintézményben a szülők indokolatlan bejárása, ami korábban sokszor konfliktusokat okozott. Alsózsolca hiteles és jól működő iskolaőre a törvényt képviselve növelte az iskola tanulóinak és dolgozóinak biztonságérzetét, igazolva ezzel az iskolaőri szolgálat létjogosultságát.

Egy másik borsodi intézményben, a sajókazai általános iskolában november végén életet mentett az ott szolgálatot teljesítő iskolaőr. Két ötödik osztályos tanuló jelezte neki, hogy egyik társuk elájult, az asztal alá esett. Az iskolaőri kiképzés során tanult egészségügyi ismeretei szerint a rendőrségi alkalmazott azonnal tudta, mit kell tennie, szinte egyszerre hívta a 112-es segélyhívót, helyezte stabil oldalfekvésbe a 11 éves kislányt, tette szabaddá a légutait. Az időközben kiérkező mentőszolgálat munkatársai a diákot – édesanyja kíséretében – kórházba szállították, a szülők ebben az esetben is személyesen köszönték meg a rendőrség vezetőinek az iskolaőr munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában