rejtélyes körülmények

2020.12.30. 19:03

Meghalt a volt szlovák országos rendőrfőkapitány, aki egy napja öngyilkosságot követett el

Meghalt szerdán Milan Lucansky volt szlovák országos rendőrfőkapitány, aki kedden öngyilkosságot kísérelt meg a vizsgálati fogságban – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az elhunyt családjára és az igazságügyi minisztérium közlésére hivatkozva.

A szlovák hírügynökség jelentése szerint Milan Lucansky kedden kísérelt meg öngyilkosságot az eperjesi (Presov) vizsgálati fogságban, és szerdán délután halt meg a helyi kórházban.

A magas rangú rendőrtisztviselő halálának pontos körülményeiről hivatalos információk mindezidáig nem kerültek napvilágra.

A volt országos rendőrfőkapitány egyike volt azoknak a személyeknek, akiket a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vett őrizetbe novemberben és decemberben végrehajtott – komoly visszhangot kiváltó – rajtaütései során.

A több különböző fedőnév alatt szervezett rendőrségi akcióban főként magasrangú rendőrségi, titkosszolgálati és más tisztségviselőket, illetve befolyásosnak tartott gazdasági szereplőket vettek őrizetbe.

Az érintettekkel szemben többnyire korrupció, pénzmosás, hivatali jogkörrel való visszaélés, illetve bűntevékenység támogatása jogcímen indítottak eljárásokat. Az őrizetbevételek sorozatát erős kritika érte a jelenlegi szlovák parlamenti ellenzék legerősebb szereplőinek – az előző kormány politikusainak – a részéről, akik azt állítják, hogy Igor Matovic, szlovák miniszterelnök politikai küzdelemre használja a rendőrségi őrizetbevételeket.

A tragikus körülmények között elhunyt rendőrfőkapitány ügye már közel három hete is nagy port vert fel, amikor Lucanskyt egy mindezidáig tisztázatlan körülmények között szerzett súlyos fejsérüléssel kórházba kellett szállítani a vizsgálati fogságból. A magas rangú volt rendőrségi tisztségviselő e korábbi fejsérülésének konkrét okai mindmáig nem tisztázódtak, az esettel kapcsolatban a hivatalos szervek csak annak lehetőségét zárták ki, hogy a sérülés külső beavatkozás eredménye lett volna. Az öngyilkossági kísérlet, illetve a haláleset újabb hangos bírálatokat váltott ki Igor Matovic kormányával szemben. A történtek kapcsán szerdán lemondott posztjáról Milan Ivan, a szlovák büntetésvégrehajtási igazgatóság (ZVJS) vezetője.

A szlovák parlamenten belüli legerősebb ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) pedig kilátásba helyezte, hogy indítványozni fogja a parlament rendkívüli ülésének összehívását és a liberális Emberekért (Za ludí) által jelölt Mária Kolíková igazságügyi miniszter visszahívását.

Ez utóbbit Robert Kalinák volt belügyminiszter azzal indokolta, hogy a volt rendőrfőkapitányt annak ellenére vették vizsgálati fogságba, hogy önmaga jelentkezett, „pszichikai terrornak vetették alá”, és ügyében mindezidáig egyetlen tanút vagy más gyanúsítottat sem hallgattak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában