Ország-világ

2020.12.21. 10:38

Megszüntették az eljárást az Alstom-ügyben

A Demszky-korszak egyik legnagyobb kenőpénzbotrányának kulcsfigurái büntetlenül maradtak.

Az MSZP–SZDSZ-kormányzat és a Demszky-féle városvezetés hírhedt ügyében, a 4-es metró közbeszerzése és az Alstom metrókocsik megvásárlása kapcsán 2011 óta folyó nyomozás végére került pont. A magyar államot és az adófizetőket csaknem hárommilliárd forinttal megkárosító személyek kiléte továbbra is ismeretlen – írja a Pesti Srácok cikke nyomán a Magyar Nemzet.

A bíróság megszüntette az eljárást a 4-es metró beruházását és járműbeszerzését érintő vesztegetési ügyben az Alstom-ügy fővádlottja, Terner Géza ellen.

Az Állami Számvevőszék 2010-ben világította át a 4-es metró beruházását és a metrószerelvények beszerzését, melynek során megállapította, hogy a magyar államot és a Fővárosi Önkormányzatot jelentős vagyoni hátrány érte.

2011-ben indult meg a nyomozás, a Központi Főügyészség hatáskörébe 2016. szeptember 16-án került az ügy és 2016 októberében kezdte meg a kihallgatásokat. 2019 áprilisában gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette miatt hat gyanúsítottat hallgatott ki, míg végül öt ember, köztük Terner Géza ellen emeltek vádat.

Terner Géza szerepe az Alstom-ügyben a gyanú szerint a kenőpénzek átjátszása volt a megvesztegetettek számára a pályázatot később elnyerő cég részéről. Ő lehetett a vesztegetés forrását fiktív tanácsadói szerződésekkel biztosító gazdasági társaság tulajdonosa és tényleges irányítója.

A bíróság döntése mögött az áll, hogy az osztrák ügyészség korábban már vizsgálta az ügyet és jogerősen megszüntette az eljárást, a hazai törvényszék szerint pedig kétszer ugyanazért a cselekményért nem vonató eljárás alá senki.

Címkék#Alstom-ügy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában