kémhistória

2020.12.28. 18:33

Oroszország kiutasít egy bolgár diplomatát

72 órán belül el kell hagynia az országot.

Oroszország hétfőn bejelentette, hogy válaszul Bulgária decemberi hasonló lépésére kiutasít az országból egy bolgár diplomatát.

December 28-án Atanasz Krisztin bolgár nagykövetet az orosz külügyminisztériumba kérették, és átadtak neki egy jegyzéket, amelyben nem kívánatos személlyé nyilvánították a moszkvai bolgár nagykövetség helyettes katonai attaséját – tudatta közleményben az orosz minisztérium. Mitko Boriszovnak 72 órán belül el kell hagynia Oroszországot.

A tárca közölte, hogy lépése válasz a szófiai orosz nagykövetség katonai, légügyi és haditengerészeti attaséjának december 19-i kiutasítására vonatkozó „megalapozatlan döntésre”. A bolgár ügyészség korábban azzal gyanúsította meg a férfit, hogy 2017 óta kémtevékenységet folytat. A vádhatóság azt állította, hogy a diplomata állam- és szolgálati titoknak minősülő katonai információkhoz akart hozzájutni, a többi között a NATO-tagállam területén zajló hadgyakorlatokon részt vevő amerikai csapatok létszámáról.

Az Egyesült Államok három katonai támaszpontot működtet Bulgária területén, ezekben rendszeresen tartanak hadgyakorlatokat.

A bejelentésre azután került sor, hogy a NATO különleges műveletek vezérkarának parancsnoka látogatást tett Bulgáriában, hogy megvitassa a bolgár különleges erők jövőbeli részvételét az észak-atlanti szövetség küldetéseiben,

A kiutasítás után az amerikai nagykövetség üdvözölte „Bulgáriának a szuverenitása érdekében tett erőfeszítéseit”.

A 2004 óta NATO-tag és 2007 óta európai uniós tagállam Bulgária hagyományosan szoros gazdasági kapcsolatokat ápol Oroszországgal.

Tavaly októbertől több kémügy nehezedett a két ország kapcsolataira. Azóta négy orosz diplomatát és egy műszaki alkalmazottat utasítottak ki Bulgáriából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában