eltörölt büntetés

2020.12.24. 12:55

Trump megkegyelmezett Paul Manafortnak, aki 2016-ban első kampánymenedzsere volt

Donald Trump leköszönő amerikai elnök újabb elítélteknek kegyelmezett meg szerdán, illetve többeknek enyhítette a büntetését. Az újonnan érintett 29 emberrel együtt az elnök az utóbbi két napban 50 elítéltnek kegyelmezett meg, vagy enyhítette a büntetését.

Az újonnan kegyelemben részesülők között található például Paul Manafort, aki először volt kampánymenedzsere a 2016-os választáson, és akit pénzügyi csalásokért, valamint a 2016-os választási kampányba való orosz beavatkozás ügyében folytatott nyomozás során az Egyesült Államok elleni összeesküvésért, hamis tanúzásért és az igazságszolgáltatás akadályoztatásának megkísérléséért hét és fél év börtönbüntetésre ítéltek.

Trump november végén megkegyelmezett korábbi nemzetbiztonsági tanácsadójának, Michael T. Flynn-nek, hónapokkal ezelőtt pedig Roger Stone-nak, aki évtizedeken át volt üzleti tanácsadója. Stone-t is a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság általi nyomozás során ítélték el, a Flynn elleni perek pedig nem zárultak le ugyanebben a vizsgálatban, de az elnöki kegyelemmel semmissé váltak. Az elnök kedden megkegyelmezett George Papadopoulosnak, aki kampánytanácsadója volt négy évvel ezelőtt, és akit azért ítéltek el tizennégy napra, mert félrevezette a Mueller-bizottságot.

Az a tény, hogy ez a négy ember kegyelemben részesült, jelzi az elnök eltökéltségét arra, hogy hatalmával tönkretegye a bizottság munkáját, és megsegítse azokat a szövetségeseit, akikről úgy gondolja, hogy igazságtalanul ítélték el őket.

A 70 éves Manafortot májusban a koronavírus-járvány miatt házi őrizetbe helyezték a börtön helyett. A korábbi kampánymenedzser a Twitteren megköszönte Trumpnak, hogy megkegyelmezett neki, és kijelentette: a történelem majd megmutatja, hogy elnökként ő tette a legtöbbet az országért.

A szerdán kegyelmet kapók között van még Charles Kushner tehetős ingatlanmenedzser is, az elnök vejének, Jared Kushnernek az apja, akit évekkel ezelőtt adócsalásért és illegális kampányfinanszírozásért ítéltek el. Trump és az idősebb Kushner már régóta ismerte egymást ingatlanpiaci körökből, gyerekeik 2009-ben házasodtak össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában