Ország-világ

2021.01.29. 11:05

Müller Cecília: megkapta az OGYÉI engedélyét a kínai vakcina is (videó)

A háziorvosok is részt vesznek a védőoltások beadásában, konkrét listát kapnak a regisztráltakról – hangzott el a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Minden oltóanyagot elhasználnak

György István, a Miniszterelnökség államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy a legnagyobb korlát a kevés vakcina. Mind a 20 megyében látogatás tesz majd György István. Ütemesen történik az eddig beérkezett vakcinák felhasználása, a hét végére pedig az összes oltóanyagot elhasználják. Az egészségügyben és a szociális otthonokban a hétvégén véget ér a kampányszerű oltás – írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

246 intézménybe jutottak el eddig

György István elmondta, hogy az oltócsapatok a bentlakásos intézményekben oltanak, 1845 intézménybe kell eljutni. 246 intézménybe oltottak csütörtökön.

György István: Nem maradhat eloltandó vakcina

456 intézményben fognak oltani pénteken, és összesen 22-24 ezer embert fognak beoltani – mondta György István. Nem maradhat eloltatandó vakcina, és ezért szigorúan kérték a munkacsoportokat, hogy a maradék oltóanyagot olyan személy kaphassa, aki előzetesen regisztrált, vagy pedig olyan egészségügyi dolgozó, aki nem kapott oltást.

5004 háziorvosi praxis vesz részt az oltásban

György István közölte, hogy a háziorvosok is részt vesznek a védőoltások beadásában, konkrét listát kapnak a regisztráltakról. Ezen lista alapján a háziorvosok megkeresik a legidősebbeket a listák alapján – tette hozzá. Moderna-vakcinát kapnak majd, és ezt olthatják be. 5004 háziorvosi praxis vesz részt az oltásban.

Pilot-hét lesz a következő

Jövő hét elején megkezdődik a regisztráltak oltása – mondta György István. Az országos oltási akciócsoport szervezi az egész folyamatot – tette hozzá. Ismételten arra biztatott mindenkit, hogy regisztráljanak az oltásra. A jövő hét egy pilot-hét lesz, a praxisok 10 személy esetében oltanak.

107-en nem viseltek maszkot

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy csütörtökön 107 esetben szegték meg a maszkviselési szabályokat. 87-en a 10 ezer főnél népesebb településen szegték meg a szabályt.

Ennyien szegték meg a kijárási tilalmat

280 esetben szegték meg csütörtökön a kijárási tilalmat – mondta Kiss Róbert. 30 intézkedés volt a tranzitálási szabályok megszegése miatt. 2629 hatósági házi karantént rendeltek el tegnap.

Csak a védőoltás lesz a kiút

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy látványosan nem csökken a fertőzések száma, csak a védőoltás lesz a kiút ebből a helyzetből.

Müller: mindegyik vakcina hatásos

Többféle vakcina áll lehetőségként előttünk, egyelőre a Pfizer- és a Moderna-vakcinával oltanak a hatóságok – mondta Müller Cecília. A teljes védettség a második oltást követően alakul ki. Már nagyon sokat beadtak a világon ezekből a vakcinákból – mondta a szakember. Mindegyik vakcina hatásos.

Megkapta az OGYÉI engedélyét a Sinopharm is

Bővül az oltási paletta, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet pénteken engedélyezte a kínai Sinopharm-vakcinát is – mondta Müller Cecília.

Nagy szerepe lesz a háziorvosoknak

Müller Cecília elmondta, hogy a háziorvosok eddig is nagyon komoly erővel vettek részt a védekezésben. Ők (háziorvosok) lassan védetté válnak – tette hozzá. Nem idegen az oltási tevékenység a háziorvosoktól, mivel nagyon nagy szerepet játszanak a jelenleg is meglévő védőoltások beadásában. Nagy a bizalom a háziorvosok iránt – tette hozzá.

Nincsenek komoly mellékhatások

Valóban csekély számú bejelentés érkezik az oltást követő hatásokról – mondta Müller Cecília. Nagyon szeretném, ha az oltakozások révén jelentősen csökkenne a halálozások száma – tette hozzá.

Ebben az esetben nincsen második oltás

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy ha valaki az első oltás után betegszik meg, akkor nem oltanak, és megvárják a gyógyulást, és akkor kapják meg.

Jövő hét végére végeznek az orosz vakcina vizsgálatával

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy az orosz oltóanyag esetében kilenc paraméterből hetet befejeztek, és ezek negatív eredményt hoztak, és ez rendkívül biztató. Nem végezték még el a biológiai kutatásokat, jövő hét végéig ezt is befejezik.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában