Ország-világ

2021.01.08. 18:50

Mégsem a vírus fertőzőbb variánsát azonosították Franciaországban

A párizsi Pasteur Intézetben elvégzett vizsgálatok kizárták, hogy a brit variáns okozta a fertőzést.

A franciaországi Bretagne egyik idősotthonában kialakult járványgócnak nincs köze a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb, az Egyesült Királyságban azonosított változatához – jelezte pénteken a helyi egészségügyi hatóság, megcáfolva az előző napi tájékoztatást.

Az intézményben elsőként egy ott dolgozó fertőződött meg. A párizsi Pasteur Intézetben elvégzett vizsgálatok azonban kizárták, hogy a brit variáns okozta a fertőzését.

A rennes-i idősotthonban hét lakó és két dolgozó koronavírus-tesztje bizonyult pozitívnak a héten. A hét idős embert és a másik ott dolgozót is a vírus egyik mutációja fertőzte meg, az ő vizsgálataik eredménye a jövő héten várható, de a hatóságok szerint kizárható, hogy a fertőzőbb brit variánsról van szó.

A pozitív tesztet produkáló lakókat az intézmény Covid-részlegén különítették el, a két dolgozót pedig az otthonában. Mindannyiukat hat nap múlva újra tesztelik.

Csütörtökön közleményben jelezte a francia egészségügyi minisztérium, hogy a koronavírusnak a korábbinál sokkal fertőzőbb, az Egyesült Királyságban azonosított változatának két kockázatos gócára bukkantak Franciaországban, az egyikre Bretagne-ban, a másikra a fővárosi régióban. Eddig a mutáns 19 esetét tárták fel, míg a Dél-Afrikában azonosított, szintén nagyon fertőző változatot három betegnél azonosították.

A pénteki tájékoztatás szerint azonban a breton járványgócban a betegség nem különbözik a többi helyen feltárt esetektől. Miután az intézménybe érkeztek emberek az Egyesült Királyságból, felmerült először annak a lehetősége, hogy a brit variánssal fertőződtek meg az érintettek, de a feltételezés tévesnek bizonyult.

A másik helyszín a Párizstól délre található Bagneux település, ahol egy oktatási intézményben dolgozó embernél azonosították a variánst.

A hatóságok szerint itt aggodalomra ad okot, hogy a fertőző variáns olyan embernél jelent meg, aki nem járt az Egyesült Királyságban, és nem is került kapcsolatba olyan személlyel, aki onnan érkezett, egyértelműen Franciaországban fertőződött meg.

A tanár az iskolai szünet idején kapta el a vírust, és egyelőre nem tudni arról, hogy bárkinek is továbbadta a fertőzést.

A helyi iskolákban dolgozó kétszáz embert a helyi egészségügyi illetékesek pénteken letesztelték, és az önkormányzat tömeges szűrésre hívja a helyieket a város dísztermébe, ahol előzetes bejelentkezés nélkül és ingyenesen tesztelnek bárkit szombaton, hétfőn és kedden délelőtt 10 óra és délután 5 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában