Ország-világ

2021.03.15. 11:39

Felvonták a nemzeti lobogót, majd az államfő szólt a nemzethez

„Tartsátok tiszteletben e napot, melyen a nép szava először megszólalt” – idézte Jókai Mór erkölcsi parancsát Áder János köztársasági elnök.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter engedélyével a honvédség díszegysége felvonta a nemzeti lobogót az Országház előtt a március 15-i nemzeti ünnepen. Az ünnepélyes zászlófelvonás után Áder János köztársasági elnök hangsúlyozta: március idusán legyen mindannyiunk számára méltó üzenet Arany János gondolata: „küzdenünk kell” – írja a Magyar Nemzet.

Képesek vagyunk-e az eddiginél is jobban összefogni egy, az életünket és szabadságunkat fenyegető erővel szemben, amely fájdalmat és halált hoz közénk? – tette fel a kérdést a közmédiában sugárzott március 15-i ünnepi beszédében a koronavírus-járványra utalva a magyar köztársasági elnök.

Áder János kiemelte: a küzdelem akkor válik személyessé, ha a baj már a mi ajtónkon kopogtat.

– Amikor a kapuból kinézve tűztől vöröslik az ég alja – fogalmazott az államfő.

Eloltjuk-e a járvány tüzét azzal az egyszerű döntéssel, hogy beoltatjuk magunkat, vagy maradunk áldozatok, és tehetetlenül várjuk, hogy valami csoda történjen velünk?

Tudunk-e cselekedni hazánkért, családunkért, közösségeinkért, szomszédunkért, mindannyiunk szabadságáért, vállaljuk-e a védekezésből a felelősség ránk eső részét? – tette fel a kérdést.

Áder János hangsúlyozta: március idusán legyen mindannyiunk számára méltó üzenet Arany János gondolata: „küzdenünk kell. De […] nem szebb dolog-e a magunk ügye mellett dicsőségesen küzdeni, mint megadni magunkat az ellenségnek […]?”

Az államfő Jókai Mór erkölcsi parancsára is emlékeztetett:

„tartsátok tiszteletben e napot, melyen a nép szava először megszólalt”, és amellyel a magyar nemzet szabadsága kezdődik.

És bár e napról 173 éve emlékeznek meg a magyarok, 31 éve pedig már szabadon teszik ezt, az idei már a második olyan március 15-e, amit nem lehet az elmúlt évek hagyományai szerint ünnepelni – idézte fel az államfő.

A köztársasági elnök Arany János szavaival válaszolt azoknak is, akik azt kérdik: van-e mit ünnepelni egyáltalán? Segít-e rajtunk most egy 173 évvel ezelőtti történet?

Katonai tiszteletadással felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 173. évfordulóján az Országház előtt
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Arany János tudta: a modern magyar történelem legnagyobb vállalkozása, a polgári átalakulás, csak akkor sikerülhet, ha minél többen a magukénak érzik, ha a változás kiteljesedik. Ha a szabadság mindennapi tapasztalat, ha annak értelme lesz, és ha veszélybe kerül, az emberek készek áldozatot hozni érte.

A költő válasza a kérdésre, tűz esetén oltaná-e a szomszéd házát vagy a helység távolabbi épületét, az volt: felebaráti kötelességből is oltaná azt, másodszor pedig azért, hogy a tűz ne terjedjen tovább, akár a saját házára. „Ha a magad házát meg akarod menteni, a másik házát is ótalmaznod kell”.

A veszélyben egymásra vagyunk utalva, a magunk biztonsága a többiekétől függ, egyedül nem lehet veszélyhelyzetet kezelni

– hangsúlyozta köztársasági elnök. Ehhez a felismeréshez azonban a forradalmak és szabadságharcok önmagukban még kevesek lehetnek. A forradalom ugyanis lehet távoli, a küzdelem azonban akkor válik személyessé, ha a baj már a mi ajtónkon kopogtat – zárta szavait.

Borítókép: Ünnepélyes zászlófelvonás

Ezek is érdekelhetik